„Русия показва, че бързо може да задейства струпаните по границата с Украйна свои войски и техника. Всякаква опция, включително военна, е на масата на нейното ръководство.“

Това заяви днес украинският външен министър Дмитро Кулеба след среща в Брюксел с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Според Кулеба обстановката допълнително се нагнетява от факта, че Русия продължава да финансира и въоръжава бунтовниците в Донбас, както и да издава паспорти на местните жители.

Рано е обаче да се каже какъв е точно планът на Русия, обобщи министърът.

Столтенберг изтъкна, че през последните седмици се наблюдава голямо и необичайно струпване на руски войски по границата с Украйна. От НАТО внимателно следят ситуацията и призовават Русия да бъде прозрачна по отношение на своите военни действия. Столтенберг предупреди, че всяка следваща провокация или агресия от страна на Москва ще има сериозни последици.

Русия обаче има войски не само по границата, но и в самата Украйна, допълни генералният секретар на пакта. Става дума за силите в незаконно анексирания Крим, както и за подпомаганите от Русия бунтовници в Донбас.

Присъствието на НАТО в Черно море е с отбранителна цел и не е заплаха за Русия, каза още Столтенберг.

„Увеличихме присъствието в Черно море след 2014 г. заради руските агресивни действия в Украйна“, поясни той.

И припомни, че три черноморски държави – България, Румъния и Турция, са членки на алианса. Други две – Украйна и Грузия, са партньори.

„НАТО е в готовност да защити всеки съюзник от всяка заплаха и това трябва да бъде ясно“, предупреди Столтенберг.

От пакта обаче засега не виждат непосредствена заплаха от руска атака срещу негова страна членка.

Украйна е заплашена не само от изток, а и от север, каза Дмитро Кулеба. На север страната граничи с Беларус. Кулеба обаче не уточни дали има опасност оттам в страната му да проникнат мигранти или пък да бъде извършено военно нападение предвид близостта на режимите в Русия и Беларус. (Миналата седмица в района летяха руски бомбардировачи – б.р.)

„Бихме искали беларуското ръководство да бе приятелски настроено. Бихме искали да смятаме нашия северен фланг за безопасен. Но, за съжаление, не се получава така“, каза дипломат номер 1 на Киев в отговор на журналистически въпрос.

Той допълни, че Украйна приема всички мерки, включително сътрудничество с най-близките партньори, за засилване на северния флаг. Така ще бъде гарантирано, че страната е защитена от всички посоки.

Накрая Дмитро Кулеба заяви, че руското военното присъствие, разпространяването на дезинформация, оказването на миграционен натиск по границите на ЕС и НАТО, политиката с доставките на газ,са части от хибридна война на Кремъл срещу евроатлантическата общност.