Републиканците в Камарата на представителите на САЩ въведоха в понеделник законопроект за декриминализация на марихуаната на федерално ниво, предаде Ройтерс.

Той ще премахне правните препятствия пред бизнеси, занимаващи се с производство или продажба на канабис, и също така ще регулира употребата на наркотичното вещество по подобие на алкохола.

Конгресмен Нанси Мейс от Южна Каролина, която стои зад законодателната инициатива, я описа като "компромис" със законопроекта, предложен през юли от демократи в Сената. Законопроектът на Мейс ще наложи 3 процента акциз върху канабиса, докато от горната камара предпочитат данъкът да е около 25 процента.

Пътят на предложението на Мейс в контролираната от демократите долна камара е несигурен. Тя уточни, че законопроектът й е подготвен с подкрепата на още петима републиканци в камарата.

Употребата на марихуана е легализирана в 18 щата и е разрешена по медицински причини в 36 щата. Но все още е незаконна на федерално ниво, което възпира банки и други инвеститори от участие в компании, които продават марихуана или подобни продукти. И затруднява сериозно самите бизнеси, които трябва да работят изцяло с кеш.

"Този законопроект ще подкрепи бизнесите, по-специално малките бизнеси. Това е много важно", каза Мейс на пресконференция. "Ако приемем този законопроект днес... бизнесите ще може да работят, ще бъдат легализирани и регулирани точно както алкохола".

Законопроектът възлага на щатските органи регулацията на наркотичното вещество. Той ще забрани употребата на марихуана за лица под 21 години (подобно на ограничението за алкохола в САЩ) и ще ограничи рекламата й. Също ще защити достъпа до помощи за ветерани, които са употребявали канабис.

На тези лица, които са били осъждани за ненасилствени престъпления, свързани само с употреба на канабис, ще бъдат премахнати криминалните досиета.