Лидерът на БСП Корнелия Нинова подаде оставка и обяви, че започва преговори с ПП за кабинет.

"Вчера получих обаждане от Кирил Петков и Асен Василев и покана за преговори за правителство. Приехме поканата, започваме преговори за правителство. Първо ще сложим на масата програмите си, ще търсим общите неща. Като разумни, диалогични и принципни хора", каза Корнелия Нинова. 

За да вземе решение да подаде оставка, Нинова изчакала окончателните резултати. Оценила резултата като катастрофален и решила, че сама ще поеме отговорност за това.  

"От вчера една група в БСП ми иска оставката, тя не ме впечатлява, защото тези хора го правят от 5 години. Други звънят и пишат и казват да не се подава оставката. На тях благодаря. Абсолютна изненада е, че оставката ми иска служебният кабинет чрез говорителя си Антон Кутев, който не го прави пред Висшия съвет, а публично. Абсолютна изненада е, че инициативният комитет на президента Радев ми иска оставката. На тези две структури предлагам да не се занимават с партийно строителство. Служебният кабинет си има достатъчно кризи, а инициативният комитет да си гледа балотажа - да не се занимават с партийно инженерство", каза Корнелия Нинова.

Лидерката на БСП сподели, че искала да изчисти партията от зависимости, а според нея вътрешната опозиция се отглеждала от Борисов. Борисов падна от власт и тази опозиция се прехвърли в служебния кабинет - тя кадрува и тя получава обществени поръчки, добави тя.

Какво следва?

Национален съвет тази събота ще одобри мандат за водене на преговори за кабинет. Конгрес в началото на януари ще констатира  оставка на Нинова. Дотогава тя ще е председател на БСП.

Малко след това от инициативния комитет на Румен Радев разпространиха позиция, в която отричат да искат каквито и да било оставки.

"По повод появили се в публичното пространство твърдения и оценки относно дейността на Инициативния комитет, заявяваме:

Инициативният комитет, издигнал Румен Радев и Илияна Йотова за президент и вицепрезидент на Република България, включва над 190 души с различна идейно-политическа принадлежност.

Всеки член на Инициативния комитет е свободен да изразява лични възгледи и преценки, за които носи своята обществена отговорност.

Категорично заявяваме, че Инициативният комитет не се намесва във вътрешнопартийни въпроси, на която и да било партия в България, в т.ч. не иска ничии оставки. Смятаме, че това са проблеми, които трябва да се решават от членовете на всяка партия.

Единствената цел на Инициативния комитет е подкрепата за Румен Радев и Илияна Йотова за победа на изборите за президент и вицепрезидент на Република България."

Това заявиха от комитета.