Във вторник германският енергиен регулатор заяви, че е спрян процесът на сертифициране на спорния газопровод "Северен поток 2", минаващ по дъното на Балтийско море, съобщава Ройтерс, цитирана от БНР.

В изявлението на регулатора се казва, че базираният в Швейцария консорциум трябва да създаде компания съгласно германското законодателство, за да изпълни допълнителни предпоставки за получаване на оперативен лиценз.

"Сертификация за експлоатацията на "Северен поток 2" ще бъде разгледана, само след като операторът на газопровода бъде организиран в правна форма, съответстваща на германското законодателство“, се казва в изявление.

Базираният в Швейцария консорциум "Северен поток 2" отказа да коментира възможното забавяне на износа на газ след решението на германския регулатор, предаде Ройтерс.

Консорциумът само посочи, че сертифицирането на газопровода е спряно поради учредяването на дъщерно дружество на "Северен поток 2".

"Нашата компания предприема тази стъпка, за да гарантира спазването на приложимите правила и разпоредби. Не сме в състояние да коментираме подробностите на процедурата, нейната възможна продължителност и въздействие върху момента на започване на операциите по транспортиране на газ по газопровода", посочват от компанията в имейл до агенция "Ройтерс".

Спирането на процедурата по сертификация ще бъде в сила, докато всички операции не бъдат прехвърлени към новото дъщерно дружество и след нов преглед на документацията от германския енергиен регулатор.

Европейската комисия взема под внимание действията на германския регулатор, заяви говорителят на ЕК Тим Макфий.

Той припомни, че според процедурата след вземане на решение Берлин трябва да го изпрати на Брюксел. На този етап от ЕК не могат да кажат нищо повече за процеса по сертифицирането в Германия. Оттам нямат и практиката да коментират какво ще бъде отражението на предприетите стъпки върху пазарите и цените.

Макфий допълни, че от германския регулатор са уведомили Комисията, преди да излязат с решението си.