Българската държава трябва да изплати 3000 евро обезщетение на Васил Василев – адвоката на бившия министър на отбраната Николай Цонев.

Това става ясно от огласено днес решение на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург.

Макар името на Цонев да не е споменато, става дума именно за него.

Искът, внесен от Василев, бе по повод тайната на кореспонденцията между обвиняем и неговия защитник, т.е. между него и Николай Цонев.

Съдът постанови, че в случая са били нарушени три от правилата в Хартата за правата на човека:

• Правото на личен и семеен живот и на жилище;

• Правото на справедлив процес;

• Правото на прозрачност на съдебните решения.

Освен обезщетението българската държава трябва да изплати разноските по делото в същия размер.

Според подадения иск през 2010 г. данни от подслушан телефонен разговор между обвиняем бивш министър на отбраната и неговия защитник са били запазени. Те обаче трябвало да бъдат унищожени, защото са под закрилата на поверителната кореспонденция.

Адвокат Василев посочил, че делото по неговия иск в България и присъдата били засекретени, защото са разглеждани данни от специални разузнавателни средства.

Николай Цонев бе министър на отбраната през 2008-2009 г. в кабинета на премиера от БСП Сергей Станишев.

През 2010 г. бе извършен зрелищен негов арест. Това се случи вече по време на първото правителство на Бойко Борисов от ГЕРБ.

Цонев бе обвинен в предлагане на подкуп на следовател. По време на ареста заместник градският прокурор Роман Василев нарече бившия министър „абсолютен престъпник“ През 2012 г. Цонев бе оправдан от Софийския градски съд.

Ексминистърът бе съден и оправдан по четири дела. През 2015 г. той прокуратурата на втора инстанция да му плати обезщетение в размер на 15 000 лева.