Заедно с климатичната криза и загубата на местообитания, престъпленията срещу дивата природа са поредното тежко предизвикателство срещу околната среда, в която живеем и се развиваме. В тази връзка природозащитната организация WWF започна кампанията „Отвори очи, животните изчезват“, с която иска да насочи общественото внимание към една сериозна заплаха, останала сякаш незабелязана: незаконната търговия с диви животни.

Доклад на TRAFFIC за 2018 г. показва драматично увеличение на този тип престъпност в Европейския съюз. Документът сочи още, че:

  1. регистрираната незаконна търговия с диви животни в ЕС се е увеличила на на 2,3 милиона евро през 2018 г.;
  2. от конфискуваните над 6000 незаконни продукти от природата 1/6 са живи птици и влечуги;
  3. 79% от конфискациите са направени във Франция, Германия, Великобритания, Испания и Холандия.

Престъпленията срещу дивата природа в България

„Изключително трудно е да се определи реалният мащаб на закононарушенията срещу дивата природа у нас, тъй като те са скрити, често са с международен характер и биват подпомогнати от корупция на всички нива. Органите в България, които имат правомощията да разследват престъпления и да наказват виновните лица, са полицията, прокуратурата и съдилищата. Но те не са специализирани в областта на дивата природа и нейното опазване, нямат опит в разследването на подобни нарушения, а също и не разполагат с единна информация за регистрираните престъпления в сферата“, сподели Екатерина Войнова, старши експерт „Опазване на видове“, WWF.

За да помогне  в усилието за превенция и ограничаване на престъпленията срещу дивата природа у нас, WWF подготвя първото обобщено проучване на мащаба на закононарушенията срещу дивата природа в България. Очаква се то да бъде публикувано в края на 2021 г. Експертите от WWF се надяват, че изследването ще помогне на компетентните органи да разширят познанията си и да подобрят работата си в тази област.

Как можем и ние да помогнем?

Престъпленията срещу дивата природа процъфтяват поради незнание, безразличие и неприлагане на националното и международно законодателство. Така че колкото повече знаем за дивата природа, толкова повече можем да повлияем на контрола върху престъпленията срещу нея. Ние можем:

  1. да бъдем активни граждани и да подаваме сигнали към полицията, РИОСВ или изпълнителните агенции при съмнения за закононарушение срещу дивата природа. Само така извършителите могат да бъдат разследвани и заловени своевременно;
  2. да бъдем осъзнати потребители и да купуваме сертифицирани продукти, които са добити без увреждане на дивите популации и чийто произход може да бъде проследен;
  3. да се информираме и да разпространяваме информация, защото от богатото биоразнообразие зависи да имаме здрави екосистеми и земеделие. А увредената природа води до увредено производство на храна, недостиг на суровини за енергия и лекарства и разпространение на опасни болести;
  4. да подкрепяме организации, които са превърнали усилието за опазване на околната среда в своя мисия.

 

Тази Коледа WWF надига глас против престъпленията срещу дивата природа. Всеки, който иска, може да се включи в борбата с незаконната търговия с диви животни, бракониерството, нелегалния улов, използването на забранени ловни и риболовни принадлежности, като подкрепи кампанията на wwf.bg/koleda.

Нека заедно изградим бъдеще, в което хората живеят в хармония с природата!

Столична община е официален партньор на кампанията.

Кампанията се реализира и с безвъзмездната медийна подкрепа на ClubZ.bg, НОВА Телевизия, БНР, БНР-Бургас, БНР-Варна, БНР-Видин, агенция и радио „Фокус“, Dir.bg, GoBio.bg,  OFFNews.bg, Programata.bg, See.bg, Sinoptik.bg, Vesti.bg,  сп. „Българка“ и телевизия „Туризъм“.