Турската лира отбеляза исторически спад, преминавайки за първи път границата от 11 лири за долар, след ново понижение от централната банка на основния лихвен процент, което бе желано от президента Реджеп Тайип Ердоган, предаде АФП, цитирана от БТА. 

Турската лира, която от началото на годината загуби една трета от стойността си спрямо долара, се разменяше снощи в 17 часа при курс от 11,10 лири за долар, отбелязвайки спад от над 4,5 процента за деня. 

Един долар се разменяше за 8,3 турски лири в началото на септември.

Новото понижение на основния лихвен процент от 16 на 15 процента - трето за по-малко от два месеца, предизвика остри реакции в Турция и сред наблюдателите на фона на годишната инфлация, доближаваща 20 процента, която прави труднопоносима цената на живота за голяма част от населението.

Но президентът Ердоган продължава да изразява враждебното си отношение към високите лихвени проценти, които според него са пречка за растежа.

Ердоган се закани да продължи борбата с високите лихви и инфлацията в страната, като подчерта, че не може да бъде "на един и същи път с някого, който защитава лихвите".

"Лихвата е причината, инфлацията е следствието. Ние ще премахнем това бреме с лихвите от гърба на народа", заяви Ердоган на заседание на парламентарната група на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/.

Това решение е "нелепо" и "наистина опасно за лирата и за Турция", посочи Тимоти Аш, анализатор от "Блубей Асет Мениджмънт" и специалист за Турция, коментирайки днешното решение на централната банка.