НАТО и ЕС осъдиха днес извършените по-рано през седмицата изпитания на руско противоспътниково оръжие.

На 15 ноември Русия извърши изпитание, като изстреля ракета с цел унищожаването на съветския спътник „Целина-Д“. Той се движеше в орбита точно над Международната космическа станция (МКС).

В резултат се образуваха стотици хиляди отломки. От американската космическа агенция НАСА наблюдават 1500 отломки от спътника. Има обаче още стотици хиляди фрагменти, които са прекалено малки и не могат да бъдат следени.

МКС остава под повишен риск от сблъсък с отломки, предупредиха от НАСА. На борда на станцията има 7-членен екипаж. Въпреки уверенията от Москва, че няма опасност, астронавтите се укриха в космическите кораби „Союз“ и „Крю Драгън-3“.

Посланиците на страните членки на НАТО определиха руските действия като безразсъдни и безотговорни. Те застрашават сигурността, икономическите, научните и търговските интереси на всички, които се стараят да използват Космоса за мирни цели, се казва в изявлението на дипломатите. Те припомнят също, че действията на Москва са в разрез с международните правила.

Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел изтъква в свое изявление, че по този начин се подкопават доверието между страните, които работят в Космоса. И това може да доведе до катастрофални последици.