МВР проверява три столични университета за начина, по който са изразходвани близо 78 милиона лева, отпуснати за подобряване на условията в общежитията.

Инспекции се извършват в Софийския университет „Свети Климент Охридски“, чийто ректор Анастас Герджиков в неделя се изправя срещу Румен Радев в балотаж за президент, в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и в Техническия университет в София.

От МВР уточняват, че проверката се извършва от служители на отдел „Икономическа полиция“ към Главна дирекция „Национална полиция“. Те са изискали от трите проверявани университета необходимите документи, свързани със сключените договори, гаранции и плащане за извършената дейност, както и с начина на проведените процедури.

На 17 и 18 ноември служители на вътрешното министерство не са посещавали университетите във връзка с изборния процес, допълват от МВР.

В съобщението се посочва още, че с постановление на Министерски съвет от 2020 г. са отпуснати целеви средства за държавните висши учебни заведения, които притежават студентски общежития, за подобряване на битовите условия там. Те са в размер на 68 милиона лева.

А с постановление на МС от 2021 г. допълнително са отпуснати още 10 милиона лева.

"Никой от ръководството на МВР не е имал за цел да злепоставя проф. Герджиков като кандидат за президент. Няма нахлуване на полицията в учебното заведение", каза вътрешният министър Бойко Рашков на брифинг. Според него двама цивилни полицаи от икономическа полиция съвсем кулутрно са поискали документи за обществени поръчки в три университета.