Огромни опашки се извиха в Берлин пред центровете за ваксинация без час, след като германското правителство прие затягане на мерките срещу пандемията.

На пресконференция и.д. министър на здравеопазването Йенс Шпан и директорът на института „Роберт Кох“ Лотар Вийлер предупредиха, че може да се стигне до нов локдаун за всички и ограничаване на контактите по Коледа, ако мерките не проработят. „Намираме се в извънредно тежка ситуация и трябва да направим усилие, за да преодолеем тези трудности. За съжаление вече не можем да пречупим вълната само с ваксиниране и трета доза“, призна Шпан. Той открито заяви и че е допуснал тежки грешки, след като не е реагирал навреме на задаващата се четвърта вълна. 

Според новите мерки на повечето обществени места вече ще имат достъп само хора с ваксини или документ за преболедуване. Това е локдаун за неваксинираните, посочи Шпан и предупреди, че той може да бъде разширен, ако се окаже недостатъчен.

„Институтът „Роберт Кох“ прогнозира тази вълна много точно, но за съжаление политиката не реагира веднага. Призовахме още през юли да се започне с третата ваксина, за да се подготвим за есента. Превърнах се в папагал, който повтаря едно и също“, заяви изключително остро Лотар Вийлер.

Вече не са изключени никакви мерки – от строг локдаун до задължителна ваксинация за някои професии, посочи още Вийлер. Първата провинция, която обяви, че ще въведе локдаун, е Саксония. Там броят на новозаразените е и най-висок. Бавария ще последва Саксония и там няма да бъдат отваряни коледни базари, а регионите с най-висок брой заразени ще бъдат в локдаун.