Партията на венецуелския президент Николас Мадуро, чието преизбиране през 2018 г. не бе признато от част от международната общност, спечели съкрушителна победа на вчерашните регионални и местни избори, съобщи Националният избирателен съвет, цитиран от Франс прес и БТА.

Управляващите си осигуриха 20 от общо 23 губернаторски поста, както и кметското място в столицата Каракас. Те спечелиха срещу една разединена опозиция, която участва в избори за първи път от 2017 г., след като бойкотира президентските и парламентарните избори.

За първи път от 15 години Европейският съюз изпрати мисия от наблюдатели в богатата на петрол страна с 30-милионно население, затънала в тежка икономическа криза. Утре се очаква мисията да представи доклад.

Избирателната активност беше 41,8 на сто, показват временните официални данни след преброяване на 90,21 процента от бюлетините.

Опозицията печели в щатите Нуева Еспарта, Кохедес, както и в Сулия - петролния щат с най-голямо население в страната. Негова столица е Маракайбо, вторият по големина град в страната.

"Голям триумф, славна победа, прекрасен урожай, постигнат с труд!", възкликна президентът Мадуро.

Преди да бъдат обявени резултатите, опозиционерът Енрике Каприлес, оставал два пъти втори на президентски избори, сподели опасенията си във връзка с късното затваряне на изборните бюра, което според него крие риск от нарушения:

"Мадуро и партията му нареждат на Националния избирателен съвет да не затваря бюрата, въпреки че няма повече избиратели (...) Те ще сложат несъществуващи гласове", написа той в Туитър.

Тези избори са важни, тъй като представляват отправна точка както за властите, които се стремят към отменяне на санкциите срещу страната, така и за опозицията, която полага усилия да се реформира преди президентските избори през 2024 г.