Спасените от пожара в Дома за стари хора в село Рояк се нуждаят от дрехи и обувки.

Това става ясно от пост във фейсбук на жителите на община Дългопол, които излязоха с апел след вчерашното огнено бедствие, отнело живота на 9 души:

„Случилото се снощи е огромна трагедия! Искрено съжалявам за загиналите хора и техните семейства. Но има други 50 души, които също се нуждаят от помощ! Останали са с дрехите на гърба си. Те имат нужда от блузи, връхни дрехи, панталони, пижами, потници и обувки. Нека се организираме и помогнем, с каквото можем“, пишат в групата Гражданско общество Дългопол.

Става ясно, че дарения се събират в общинския център - в местен магазин.

Оцелелите засега са преместени на хотел. В общината е обявен ден на траур.

По-късно днес служебният вицепремиер и социален министър Гълъб Донев посети общинския хотел в с. Аспарухово, където са настанени част от хората. Той обяви, че близките на загиналите при пожара в частния дом за стари хора ще бъдат подпомогнати от държавата. 

Той уточни, че те ще получат онова, което се полага от страна на държавата. Освен това всички настанени в хотела също могат да получат подпомагане от държавата, защото на голяма част от тях са унищожени дрехи, вещи и документи, каза Донев, цитиран от БТА.

В момента в дома текат проверки от няколко институции, допълни министърът и обеща, че след приключването им резултатите ще бъдат оповестени.