Българското вето срещу Република Северна Македония (РСМ) остава, макар че днес страната ни не е изказала планираната си остра позиция.

Това научи Клуб Z от източници, близки до Съвета на ЕС в Брюксел.

Днес там бе проведен Съвет „Общи въпроси“ и една от темите бе разширяването на ЕС и асоциирането. Към участниците се е присъединил и ресорният еврокомисар Оливер Вархей.

Позицията на София към Скопие остава непроменена, стана ясно от отговора на въпрос на Клуб Z, който даде Гашпер Довжан – държавен секретар във външното министерство на Словения, която председателства Съвета.

„Някои двустранни въпроси остават. Знаете, че те не се решават по време на Съвета. Това зависи от замесените страни членки“, каза Довжан.

Той обаче допълни, че всеки е имал възможност да представи своята позиция. Много страни са признали напредъка на РСМ, допълни министърът, без да влиза в подробности.

„Надявам се в оставащото до края на председателството време (31 декември – б.р.) да оправим нещата. Надявам се, че двустранните въпроси ще бъдат конструктивно разрешени“, каза още словенският държавен секретар.

Още преди Съвета от българска страна са дошли сигнали, че няма да има промяна, твърдят нашите източници. София дори не е изпратила зам.-министър. Страната ни бе представена от посланика в ЕС Румен Александров.

Дори е било подготвено остро наше изказване, допълват източниците ни. То обаче не е било прочетено и вероятна причина за това е трагедията с катастрофата на автобус от РСМ на магистрала „Струма“.

Посланик Александров е започнал изказването си със съболезнования към близките на загиналите граждани на РСМ, съобщиха от постоянното ни представителство в ЕС. Той уверил, че българските власти полагат всички усилия за изясняване на причините за трагичния инцидент в сътрудничество с колегите им от Скопие.