Олаф Шолц е готов да наследи Ангела Меркел като германски канцлер, след като създаде безпрецедентен съюз, който има за цел да обнови най-голямата икономика в Европа чрез справяне с изменението на климата и насърчаване на цифровите технологии, съобщи днес Блумбърг.

След близо два месеца интензивни преговори социалдемократите на Шолц заявиха, че ще представят споразумението си със Зелените и Свободните демократи (либерали) днес.

Пресконференция е насрочена за 16:00 часа, след което ще последва последен кръг от преговори между трите партии.

Споразумението определя разпределението на министерските портфейли, описва аспекти на вътрешната и външната политика, сценарии за
борба с изменението на климата и лостове за противодействие на пандемията, предава ДПА, цитирана от Фокус.

Според публикации в медиите, които бяха публикувани през последните дни, в Германия ще се появи ново министерство - на климата и енергетиката. То ще бъде оглавено от съпредседателя на Зелените Роберт Хабек.

Външното министерство ще отиде при друг съпредседател на тази партия - Аналена Бербок.

Така по всичко личи, че Германия ще има първото тройно коалиционно правителство от 50-те години насам.

Коалицията "Светофар" (кръстена така заради цветовете на партиите: социалдемократи - червено; свободни демократи - жълто; зелени) обещава да модернизира най-голямата икономика на Европа, като подобри инфраструктурата на страната и ще увеличи мерките за борба с климата.

Според източници на Ройтерс партиите са се споразумяли да спрат производството на въглища до 2030 г.

Някои експерти смятат, че партиите трудно ще преодолеят своите категорични идеологически разделения, което от своя страна може да парализира Европейския съюз, борещ се със заплахи като пандемията и възхода на авторитаризма.