Най-големият полицейски синдикат - Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР), разпространи остра декларация, че "приветства провеждането на срещи в експертни групи... за "Вътрешна сигурност", но настояват и те да участват.

Явно се визира планираната за утре поредна консултация между спечелилата изборите партия "Продължаваме промяната" и партньорите им в евентуално бъдещо правителство, като този път темата ще е "Вътрешна сигурност".

Синдикатите заявяват:

Всички опити за реформа на ведомството през последните десетилетия (извършвани обикновено „на парче“, без ясна визия за очаквания резултат, зле планирани) завършиха катастрофално.

Ведомството е „минирано“ от значителни несправедливости, главно по отношение на служителите, което затруднява изпълнението на основната му функция - да бъде гарант за справедливостта в обществените отношения.

Оттам казват още, че несправедливостта в третирането на служителите съжителства с материална оскъдица, лоши условия на работното място, ненормирано работно време, системна преумора и поради тази причина институцията не е престижна, няма подкрепата на обществото и не е привлекателна като работодател.

"Не е ясно откъде се тръгва, накъде се върви и как МВР допринася за благополучието на българските граждани, пишат още синдикалистите. -

На ниво държавно управление до момента няма дългосрочна визия за това по какъв начин да се промени и в каква посока да се развие МВР."

От профсъюза допълват още, че в министерството не се взимат предвид новите технологии, а и е "налице репутационна криза, която не само не се управлява, но и не се предвиждат мерки за нейното овладяване".

В заключение от СФСМВР ясно заявяват, че подкрепят всички действия в посока промяна на това състояние, но освен това...

"... тя (промяната) не може да бъде провокирана само отвън, защото като система министерството е резистентно към всякакви опити за външно и несъгласувано със служителите реформиране."

Промяната не може да дойде и вследствие само на вътрешен импулс, защото институцията „претопява“ инакомислещите и изхвърля визионерите и лидерите, смятат още от полицейския синдикат. 

Затова, без изненада:

"СФСМВР настоява политиките за обществен ред и вътрешна сигурност да бъдат обсъдени и съгласувани с представители на гражданското общество... както и с пряко и активно партньорство на синдикалните организации на служителите в МВР по време на целия процес – като източник на сериозна експертиза и обратна връзка."

Ето и целия фейсбук пост на синдиката: