„Смятате ли, че изявленията за дълбоко безпокойство дават вяра и надежда на беларусите?“

Този въпрос към евродепутатите зададе лидерката на беларуската опозиция Светлана Тихановска.

Тя произнесе днес реч пред Европейския парламент в Страсбург. И силно разкритикува ЕС за това, че не предприема решителни действия срещу режима на Александър Лукашенко.

„В този момент в Беларус има повече политзатворници, отколкото са евродепутатите в тази зала. 882-ма мои съграждани са хвърлени в затвора за това, че защитават основните човешки права, които за останалите европейци са даденост“, изтъкна Тихановска.

Евродепутатите са 705-има. Някои участват в заседанията от разстояние заради пандемията от COVID-19. Но дори всички да дойдат, пак няма да напълнят залата.

А ако ЕП покани беларусите, хвърлени в затвора за подобни деяния през годините, ще бъдат необходими 4 зали като тази, допълни опозиционерката.

Беларусите и европейците виждат бившата съветска република по съвсем различен начин, смята Тихановска.

Въпреки убийството на активиста Роман Бондаренко преди година западни анализатори твърдели, че репресиите в страната намаляват. Такива твърдения имало и през февруари, когато били осъдени няколко изтъкнати активистки.

След масови арести през март т.г. на Запад казали, че нещата се стабилизират. И то само защото нямало кадри от протестите, заради които бяха задържани хиляди хора.

Европа започнала да действа едва след принудителното приземяване на самолет на „Райънеър“ през май в Минск. Това бе извършено, за да бъде арестуван намиращият се на борба опозиционен журналист Роман Протасевич. Но в самолета имаше и много граждани на страни от ЕС. И затова Тихановска попита:

„Щеше ли обаче да се случи това, ако на борда имаше само граждани на трети страни? Дали демокрацията е запазена само за европейски граждани?“

В същото време много хора и политици в Европа са се опитали да блокират нови санкции срещу Беларус, отбеляза лидерката. А на страната били отпуснати 1 милиард евро в помощ на борбата срещу COVID-19. Тихановска повтори разпространяваните обвинения, че в Беларус затворниците умишлено са заразявани с коронавирус.

„Дали сме заправили уроците от миналото? Тираните стават по-силни, когато има умиротворяване в този смисъл. Така положението може да става много по-опасно и да ни струва по-скъпо“, заяви тя.

Тихановска описа пред притихналата зала какво се случва в страната си, докато Европа не полага големи усилия:

„Европа се колебае, а времето тече за несправедливо хвърлените в затвора, убитите, и пратените в изгнание. Времето се измерва различно за беларусите. Измерва се в изгубено щастие - мигове, които всеки от нас е в правото си да изпита. Мигове, които са повод всички ние да искаме да живеем свободно и достойно. Мигове, от които беларусите са лишени.

За мен този миг би бил, когато дъщеря ми Агния ще може да види лицето на баща си Сергей (подсъдим по фалшиви обвинения и заплашен от 15 години затвор – б.р.), който отсъства от първия й ден на училище. Миг, в които синът ми Корней ще види подкрепата на баща си, който да му помага да си поправи велосипеда. 

За други майки времето се измерва в сълзи. Когато не знаете дали съпругът ви е жив, когато сте зад решетките и нямате вести за петте ви деца. Когато всичко, което е останало от детето ви ви, е снимка с черна лента, защото е пребит до смърт, когато искал да не махат бяло-червено-белите ленти (флагът на опозицията – б.р.), провесени в задния му двор. 

За работниците в заводите времето се измерва в пот, пролята, докато те са принудени от режима да работят при опасни и непоносими условия, близки до робски. Това е работа без права.

За медиците в цялата страна времето се измерва в часове извънреден труд и минути на спане, което им се разрешава. Защото заради отношението на режима към пандемията натоварването от работата се утрои.“

Тихановска отново се обърна към евродепутатите:

„Може би нямаме право да искаме вашата подкрепа Може би ще ни откажете, защото тя е против вашите бизнес интереси. Но аз съм тук да ви помоля за помощ.“

Тя предупреди, че времето изтича и става твърде късно. И сравни диктатурата с вируса. Колкото повече се пренебрегва една болест, толкова повече ще се разпространява тя в бъдеще.

Този вирус може да бъде победен със стратегия. Тихановска предложи на Европа стратегия от 3 точки.

1. Изолация – непризнаване на режима. Много беларуси слушат как „Дойче веле“ и Би Би Си наричат Лукашенко президент. Но той не е такъв, защото ЕС обяви изборите през август 2020 г. за нелегитимни и не го признава за държавен глава. Затова Европа не трябва да смята този самозванец за това, което той всъщност не е. Подписаните от режима в Минск договори след август 2020 г. трябва да бъдат признати за нищожни. Трябва да бъде отстоявана политиката за непризнаване. Не трябва да се назначават европейски посланици в Беларус Не трябва да бъдат канени беларуски представители на спортни и културни събития. Тихановска призова също да бъде прекратено участието на страната в Интерпол.

2. Лечение с цел премахване на последиците. Трябва да се окаже натиск върху режима, да се ограничат ресурсите, които използва, за да поддържа властта си. Когато детето се разболее, трябва да му бъде дадено лекарство, макар то да не иска. Но всички знаят, че това е единственият начин. Същият принцип трябва да се прилага и когато се говори за европейски санкции срещу режима в Минск. Те оказват въздействие и продължаването на тази системна политика ще доведе до разделение в елита, разбиване на системата за корупция и нанасяне на щети на хората от обкръжението на Лукашенко. Всички престъпления на режима трябва да бъдат предадени на Международния съд.

3. Имунитет. Трябва да бъде засилена естествената съпротивителна сила на беларуското общество. Тихановска призова Европа да не забравя, че затворниците на съвестта и семействата им няма да бъдат оставени на мира.

Проблемите не се разрешават поотделно. За да се излекува вирусът, трябва усилията да се насочат към неговите корени, а не само към симптомите, обобщи Светлана Тихановска.

В заключение тя покани всички да извървят заедно с Беларус пътя на тази страна към демокрацията.