България има "двупистов подход" към Русия. Позицията ни по отношение на Република Северна Македония не е била добре комуникирана в Брюксел. Служебното правителство ще остави в наследство проектобюджет, както и някои законодателни изменения, свързани с прокуратурата и главния прокурор, както и с пътното строителство. Справило се е с COVID кризата.

Това обяви служебният премиер Стефан Янев в интервю за БНТ по повод приближаващия край на мандата на кабинета.

Зеленият сертификат работи

Относно справянето с пандемията целта на служебното правителство е да се запази функционирането на държавата и в същото време да не се стига до претоварване на болниците, за да могат нуждаещите се да получават адекватна помощ, заяви Янев. Според него правителството се е справило със ситуацията.

"Дневните данни вече показват повече оздравели, отколкото заболели, което значи, че тенденцията върви към спад на заболеваемостта", посочи той.

А изводът? - Въвеждането на зеления сертификат работи.

Масовото тестване на малките ученици също дава резултат, заяви още Янев. Според него здравният министър Стойчо Кацаров полагал необходимите усилия и екипът му прави необходимото, за да се справи относително добре.

Служебният премиер посочи и, че президентът Румен Радев нито веднъж не се е намесил пряко в работата на правителството. Ето защо членовете на кабинета носели отговорност за всички решения на Министерски съвет.

В редовен кабинет? Може

Стефан Янев заяви, че към момента никой не отправял покана към него за евентуалното му участие в следващ редовен кабинет.

Би обмислил обаче подобна покана, ако я получи, но решението му ще зависи от политиките на сформираното мнозинство.

"Ето защо е добре, че в момента се водят коалиционни преговори по политики, а на следващ етап ще бъдат обсъждани личности", коментира той.

Наследството

Какво ще стане с проверките и ревизиите, направени в министерствата от служебния кабинет?

"Това е основният въпрос. Произнасянето дали са оттатък на ръба на закона не е въпрос към служебния кабинет, а към прокуратура, разследващите. Защото някои от сигналите за хората са публично укорими, но тяхната законосъобразност или липсата на такава, е работа на прокуратурата", посочи Янев.

На въпрос дали случаите "Магнитски" и "Панама" ще останат само в сферата на  морално укоримото, отвърна: "Отвън по партньорски ни подсказват по нещо, но да не чакаме да ни свършат работата. Трябва промяна в законодателството там където е необходимо и систематични действия на едно мнозинство 4 г. Затова се надявам преговорите за кабинет да доведат до резултати".

"Но ние не си губим времето", даде заявка премиерът и изброи: Не предполагали какво се опитва да реши това мнозинство, но пък подготвяли почвата. Министерство на правосъдието готви проекти (в т.ч. готви и своеобразен български закон "Магнитски"), има заложени мерки и в плана за устойчивост. "Има конкретни решения и предложения към 47-мия парламент. Но планът не е сребърния куршум, който решава всички проблеми", посочи Янев.

"Идеята на МП е по отношение на прокуратурата и главния прокурор е кой как разследва и контролира главния прокурор. Това е темата, която се обсъжда. Това е и политическа, и правна тема. Имаме идеи, но нека 47-ото НС да вземе мерки и да се произнесе по него", заяви той.

Служебният кабинет ще остави и проект на бюджет за 2022 г. "Законът не упоменава какъв вид правителство трябва да подготви бюджета. Ние сме си свършили работата и сме подготвили базисния сценарий, а парламентът ще дебатира. Основните насоки са подпомагане на българския бизнес и запазване на функционалността на социалната система - грижата за възрастните, за майките, децата, социално слабите", даде заявка Янев.

Служебният премиер заяви още, че правителството подготвя промени в Закона за обществените поръчки, касаещи ин хаус процедурите. Измененията ще бъдат предложетни на 47-ото Народно събрание. По думите му казусът с възложените поръчки за строежа на отсечките на АМ "Хемус", които все още нямат разрешителни, е не само законен, но и морален.

РСМ

Политиката и позицията на служебния кабинет остава непроменена, беше потвърдена и вчера на съвета по общи въпроси в Брюксел - заяви още Янев по отношение на РСМ. Но посочи:

"Това, което наследихме е, че българската позиция не е била комуникирана добре с нашите партньори в ЕС".

Посланиците, с които той се срещал интензивно, му казвали "Ние вашите тези не бяхме ги чували преди". 

"Обясняваме и няма да отстъпваме. Защото тук става въпрос за българския национален интерес", даде заявка Янев.

Черно море, Русия

"Черно море стана много интересно след 2014 г., анекцията на Крим и стана поле за изява на демонстрация на сила на НАТО и Русия. Къде е България? България си е на мястото, България е черноморска държава", пък коментира Янев "дрънкането на оръжия" в Черно море.

Не можем да бъдем заплаха с минималните ни способности. Но това не е и нашата цел. Нашите способности винаги са били отбранителни. Имаме двупистов подход - срещу Русия за погазване на международното право, но и за диалог с Русия, посочи още той.

В дългосрочен план изказването на Румен Радев, че Крим е руски нямало да има негативен отзвук, защото позицията ни била формирана много отдавна, "тя е в съзвучие с тази на ЕС и няма да бъде променяна", заяви още служебният премиер.