Как да спрем "регионалния геноцид" и да не копираме повече "руския модел на публични финанси".

По тези теми разговаряха представители на "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" при преговорите, свързани с регионалното развитие.

За пореден път се коментираха стари идеи, като тази за тунел под Шипка. Но се чуха и нови, като например тази за магистрала "Черно море" не само от Бургас до Варна, а от Истанбул до Констанца. Коментира се също така изграждането на транспортен коридор от Кулата до Видин, който щял да "пренапише картата на световните товари". 

БСП

Създаване на национален фонд за сближаване на регионите, който да инвестира в изоставащите общини, за да настигнат напредналите. Това предложи бившият министър на регионалното развитие Асен Гагаузов от БСП. Предложението е от него да се финансират проекти в Северозападна България, Родопите и Странджа Сакар. От БСП подкрепят и проектите за тунелите под Шипка и Петрохан, и изграждане на трети Дунав мост. От левицата смятат, че трябва да се премине и към реална децентрализация на общините и второ ниво на меснто самоуправление.

Според Гагаузов ако АПИ премине в транспортното министерство това ще затрудни работата на агенцията. Той постави и проблема за тол системата, около която има много неясноти.

От БСП предложиха още да се изработи нов закон за устройството на територията, както и нов закон за обещсвтените поръчки, в който да се предвидят възможности за индексация. Борислав Гуцанов изтъкна, че коридорът от Далечния изток, който завършва в Солун трябва да мине през България. Според него магистрала "Черно море" трябва да е не само от Бургас до Варна, а от Истанбул до Констанца. Той се обяви за интермодални терминали във Видин, Русе и Варна.

От БСП предлагат в Северозапада, Странджа сакар и Родопите домакинствата да си изграждат фотоволтаични централи в къщите си.

"Има такъв народ"

Гроздан Караджов, представител на "Има такъв народ", се обяви за това всеки да има достъп до основни услуги - медицина, образование, дори забавление - до 30 минути. Той изтъкна, че България върви към окрупняване на населението, което живее на 4-5 места.

От партията обявиха това за "регионален геноцид". И разказаха за случаи, при които общините в Северозападна България получават пари от държавата, но след това поръчките се печелят от фирми от София. Изтъкнаха, че при санирането не е извършено конструктивно обследване на сградите, за да е ясно тяхното състояние.

Арх. Владо Вълков пък се обяви за мораториум върху инжинеринга и инхауса, ревизия на държавните фирми, програма за енергийна ефективност. Според него в България трябва да има 7 области - три в Северна, три в Южна и София.

"Демократична България"

От "Демократична България" също изтъкнаха, че има регионални дисбаланси. Според тях държавата убива периферните региони. Във формацията смятат, че този модел на прекомерна централизация, който е бил засилен през последните години, за да бъде канализирана корупцията, трябва да е прекрати.

"Демократична България" иска още разширяване на правомощията на областните управители и създаване на индустриални зони.

"В момента в България общините се намират във феодална зависимост от централната власт, копираме руския модел на публични финанси".

Това заяви Йордан Иванов.

Според него общите ни пари трябва да се харчат от най-близката до хората власт, защото тя най-лесно се контролира.

"Да не ни подаряват собствените пари пред камерите. Парите през прореца на джипката означават централизация на властта. Централната власт не познава проблемите на хората", каза Иванов.

Той акцентира върху изграждането на транспортен коридор Видин-Кулата, защото "това ще пренапише картата на световните товари".

"От Солун да натовариш на влак и да прекараш товар през Дунава", коментира Иванов.

Той изтъкна, че в Република Северна Макдония и Сърбия също обсъждат подобна идея и е важно да сме първи

Грети Стефанова определи санирането като "пудрене на панелни блокове", за което са хвърлени 2 млрд. лв. Според нея това е корупционна схема. Тя предложи поставяне на фотоволтаици върху плосктите покриви на панелните блокове, което ще доведе до ефективност и ще бъде инструмент в ръцете на собствениците за конструктивно укрепване.

"Продължаваме промяната"

От партията планират единна система, която да свързва общите устройствени планове, имотен регистър и др. Така ще се улеснят бъдещи инвеститори. Предлагат и създаване на механизъм за стимулиране на инвестиците в общините. Планират и стурктура за обучение и консултации за добри общински практики, което ще подпомогне кандидатстването по европрограмите. Важно за ПП е и финализирането на общите устройствени планове. Планират одит на ВиК холдинга и на управлението на язовирите.

Асен Василев предложи общини, които нямат общи устройствени планове до края на 2022 г да не получават капиталови разгоди в бюджет 2023. Той призна, че това предложение е спорно. Василев предложи също така язовирите да се разпределят към различни ведомства в зависимост от това за какво се използват.

Край на познатите ни инхаус поръчки

Днес стана ясно и че идва краят на "любимите" инхаус поръчки, които станаха норма при предишните управляващи от ГЕРБ. Абсолютно всички преговарящи партии се разбраха да направят промени в Закона за обществените поръчки, които да позволят възлагането на инхаус "само по изключение" и по специално разработена за целта методология.

Освен това, ако все пак коалиция има, очевидно тя ще опита да премахне и т.нар. инженеринг в договорите за строителство на пътища. Те на практика позволяват на една и съща фирма да направи проекта, да го изпълни и да упражни сама строителния надзор над... себе си. 

Припомняме, че преди дни стана ясно и че служебното правителство вече се е заело с промени в ЗОП в същата посока, които ще предложи на новото народно събрание.