Всички опции за това как да се отговори на "голямото и необичайно" струпване на руски войски по границата с Украйна са на масата, а НАТО ще реши каква да е следващата стъпка след консултации през следващата седмица, съобщи дипломат номер едно на Държавния департамент на САЩ по европейските въпроси, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Всички опции са на масата, разполагаме с инструментариум, който включва цял набор от опции", каза пред репортери заместник държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Карън Донфрид. "Сега зависи от алианса да реши какви да бъдат следващите стъпки на НАТО."

Донфрид каза това преди предстояща обиколка на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в Латвия и Швеция за участие в срещи на НАТО и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, където по думите й "голямото и необичайно" струпване на войски от Москва ще бъде на първо място в дневния ред.

"Следващата седмица ще говорим за това каква е оценката ни за случващото се по руската граница с Украйна и ще започнем разговори какви опции са на масата и какво иска да направи НАТО като алианс", каза Донфрид.

На въпрос дали в Стокхолм Блинкен ще се срещне с руския външен министър Сергей Лавров, тя отговори, че засега няма какво да каже по въпроса, но добави, че е възможно по-натам да има новини.

Американският съветник по националната сигурност Джейк Съливан обсъди по телефона с ръководителя на украинската президентска администрация Андрий Ермак опасенията на страните им от руската военна активност по украинската граница, съобщи говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ.

Двамата обсъдиха "острата риторика" на Русия по адрес на Украйна и се съгласиха, че всички страни трябва да предприемат дипломатически усилия за намаляване на напрежението.

"Господин Съливан изтъкна твърдия ангажимент на САЩ към суверенитета и териториалната цялост на Украйна", добави говорителят.

Ермак съобщи, че в разговора е получил уверения за "желязна подкрепа" от страна на САЩ.

"Договорихме се да координираме дипломатическите усилия за намаляване на напрежението. Получих уверения за желязна подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна", написа той в Туитър след обсъжданията си със Съливан.

През последните седмици Вашингтон, НАТО и украинските власти бият тревога за необичайни според тях маневри на руски войски и допуснаха, че Москва може да се готви да нападне съседа си.

Русия отрече обвиненията и ги окачестви като насаждане на страх.