Тази нощ Кубрат Пулев ще се изправи срещу Франк Мир в бой от нова дисциплина, наречена Triad combat ("Триадна битка"), на стадион в Арлингтън, Тексас. 

Двубоят на българина и американеца е основно събитие в галавечерта, като ще бъде подгрят от други боеве и от "Металика".

Какво представлява Triad combat?

Това е нова дисциплина, за която се опипва почвата в момента и ако си пробие път и се превърне в традиционен спорт, Кобрата с основание ще се счита за негов пионер. Представлява комбинация от бокс и свободни боеве (ММА). Зад формата стои богаташът и филмов продуцент Райън Кавана.

Мачът ще е от 9 рунда по две минути. Ръкавиците са по-малки в сравнение с бокса - от 8, вместо от 10 унции, което означава, че ударите ще се усещат повече. Но пък от друга страна в ММА те са по 4 унции, така Пулев не е в неблагоприятна позиция спрямо опонента си, бивш състезател от UFC.

Рингът е триъгълен, което доста променя характера на битката. Съперниците могат да се държат с една ръка и през това време да налагат с другата. Могат да удрят с отворена ръкавица. Нямат право да използват краката си, но е позволено да се настъпват. Непозволени са удари с лакът, както и прийоми от борбата.

Боят се води основно в стойка - като в бокса, но удари могат да се нанасят например с отскок или завъртане, стига това да е по възможностите на даден състезател. Ако някой бъде свален на пода, другият няма право да го удря.

За какво се бият, колко са парите?

Сблъсъкът има само демонстративен характер - не е за титла, пояс и т.н. Организаторите, начело с мултимилионера Кавана, предложили на Пулев и както той се изрази пред български медии, не е могъл да откаже. Най-тежкият ни боксьор не е излизал на ринга от близо година - от загубата с нокаут от Антъни Джошуа за световната титла по бокс в тежка категория. Той си търси съперници. 

Наградният фонд не е обявен официално. Пред пресата в САЩ Мир заяви, че победителят ще прибере 7-цифрена сума, но това е непотвърдено.

Кой е Франк Мир?

Първоначално бе съобщено, че съперник на Пулев ще е популярният ветеран Витор Белфорд. Той обаче бе сменен още на следващия ден. Франк Мир - също известно име в близкото минало, е на 42 г., висок е 191 см. Бивш двукратен шампион на UFC, като държи два рекорда. Има 15-годишен опит в дивизията, което също е рекорд - за продължителност.

През пролетта на 2016 г. - след загуба, Мир дава положителна проба за забранен препарат. Изтърпява 2-годишно наказание. През 2017 г. е освободен от договора си с UFC, независимо че са му оставали още 6 боя. Прехвърля се към Bellator MMA. Експериментира в няколко дисциплини със смесени правила (например между борба и ММА).

В ранната пролет на тази година Мир обявява, че ще се пробва в професионалния бокс. На галавечер на 17 април той губи по точки от своя сънародник Стив Кънингам. Оттогава не е имал друг мач - в каквато и да било надпревара.

На кантара стана ясно, че Франк Мир тежи 122 кг. Кубрат Пулев "закова" на 115,6, кг, което е с над 7 кг повече в сравнение с двубоя му срещу Джошуа.

Къде може да се гледа?

Онлайн на сайта fite.tv. Цената за гледане на цялата гала - плюс концерта на "Металика", е 10 долара. Има и друга възможност - да се направи месечен абонамент срещу три долара. Очаква се, че Пулев и Мир ще излязат на триъгълния ринг след 03 часа след полунощ наше време.