Няколко неща не могат да му се отрекат на Дейвд Ковърдейл. Освен гласището, страхотния бизнес нюх и оня премрежен поглед на Mistreated (песен, по-известна у нас и като "Абилузито") най-вече факта, че винаги се е обграждал с жестоки музиканти. 

Вероятно като израз на точки 2 и 4 от горното изречение, преди дни гръмна и новината, че новият човек на поста баскитарист е Таня О'Калахан.

Жестоки музиканти ли казахме? Всъщност - направо убийствени!

На листа с членове на бандата на Дейв през годините е посветена отделна статия в Уикипедия. Но сигурно и децата знаят, че дебелите жици в тази група са дърпали Руди Сарзо, Тони Франклин, Марко Мендоса и пр. А сега това очарователно момиче замества Майкъл Девин, който изкара близо 11 г . с неуморния "татко" Дейв.

Момиче ли?

Новобранката в бандата всъщност е и първата жена в историята на "змиите", започнала в далечната 1978 г. Не Таня - бандата тогава е започнала. Самата Таня е родена на 1 април... хм, 1986 г. Т.е. - когато Дейв вече е разплаквал девойките (днес вече - по-известни и като баби) по световните стадиони. 

Досега в кариерата си ирландската фурия има куп червени фагчета - бандите на Стивън Адлър (оригиналния барабанист на Guns'n Roses), Нуно Бетънкурт, Мейнърд Кийнан (Tool) и, разбира се, на друг старец разбойник - Дий Снайдер (Twisted Sister).

В свое изявление отпреди дни Ковърдейл казва:

"Добре, добре, добре, дами и господа… Момичета и момчета… Много сме щастливи да обявим най-новата Змия в състава (всъщност Дейв ползва израз като за женска змия - snakette, б.р.). Моля ви, посрещнете бурно това ирландско торнадо!

Става дума за артист, който е истински танцуващ дервиш и за когото имаме усещането, че ще донесе свежа, нова енергия и музикалност в групата – както в студиото, така и на голямата сцена. Ето я и нея – чистокръвната ирландка – единствената и неповторима Tanya O’Callaghan!”

Дейв продължава:

“Поради неясни причини Whitesnake никога не са имали жена в състава си… Лоши момчета! Но когато видяхме Tanya да свири с групата на нашия приятел Стивън Адлър на фестивала M3 през 2019 година,… направо бяхме отнесени. Тя е наелектризиращ артист.

Когато Whitesnake и Майкъл Девин решиха да се разделят, тя беше първият музикант към когото се обърнахме. За наша радост, тя прие да стане Змия, една от нас. Много сме развълнувани да я приветстваме в нашите редици. Оттук насетне ще оставим музиката да говори сама за себе си“.

Оттук насетне, както се казва - да сме живи, здрави и ваксинирани, може би ще имаме щастието да гледаме Таня с Дейв, Томи Олдрич и сие на Midalidare Rock на 14 юли догодина край Чирпан.

Не че нещо, но брилянтният Томи Олдрич, с когото Таня ще съставлява ритъмсекцията, е роден през 1950-а...