Новият вариант на коронавируса, наречен Омикрон, предизвиква все по-голямо безпокойство по целия свят.

Както Клуб Z писа, все повече страни ограничават и дори забраняват пътуванията от южната част на африканския континент. На вече пристигналите пък се налага 10-дневна карантина.

Република Южна Африка изрази недоволство срещу налаганите ограничения на нейни граждани, припомня бТВ.

Същевременно Съединените щати приветстваха южноафриканските власти за това, че своевременно са уведомили света за новия вариант.

„Омикрон“ се разпространява около 3 пъти по-бързо от предишните. Вече са установени и близо 50 мутации.

Специалистите се опасяват, че сега прилаганите ваксини няма да са ефективни срещу новия вариант.

Пред БНТ днес проф. Светлана Велизарова и математикът Лъчезар Томов обявиха, че за да се противопоставим на новия вариант на COVID, ще е нужно поставянето на трета доза ваксина. Така ваксинираните ще бъдат защитени. Вариантът обаче ще е опасен за преболедувалите.

Новият вариант до месец може би ще стане доминантен в света. Според математика Лъчезар Томов, макар и със закъснение, Омикрон ще дойде и в България, а тук ваксинираните са малко.

"Моята препоръка е всички, които са с втора доза да минават към трета, които са с нулева, да минават към трета и те, защото той изглежда в момента потиска много по-силно естествения имунитет, според данните", заяви Томов.

Засега няма данни дали Омикрон "пробива" ваксините, казаха учените. Според тях най-вероятно ваксинираните ще бъдат защитени, особено ако имат и трета доза, но за преболедувалите ще бъде опасно.

Ако продължаваме да сме нисковаксинирани може да създадем и български вариант, каза проф. Светлана Велизарова, началник на Детската клиника по белодробни заболявания към Детска болница "Проф. Иван Киров".

Същевременно много държави по света затягат мерките.

Израел забранява на чужденци да влизат в страната през следващите 14 дни. Мярката влезе в сила в полунощ. Тя беше подкрепена единодушно от цялото правителство.

Много държави вече забраниха пътуванията от Южна Африка и съседните й държави, в опит да спрат разпространението на новия вариант. По-строги мерки бяха предприети и в Нидерландия, където 61 пътника на два полета от ЮАР са дали положителен тест за COVID. Те са изолирани в хотел и се чака резултата от изследванията им.

Късно снощи британското правителство одобри допълнителни мерки.

„Сега трябва да отидем по-далеч и да наложим подходящ режим за тестване за всички пристигащи, от всички държави по света. Няма да спрем хората да пътуват.

Искам да подчертая това, но ще изискваме от всички, които влизат в Обединеното кралство, да си направят PCR тест до края на втория ден след влизането си в страната и да се самоизолират, докато не получат негативен резултат”, заяви Борис Джонсън, цитиран от Нова тв.