Обама обяви историческо решение, което обръща политиката на САЩ на 180 градуса - Вашингтон и Хавана сключват дипломатически отношения и отварят посолства. Изолацията не е продуктивна, заяви американският президент след дълъг телефонен разговор с кубинския президент Раул Кастро.

Отворена е „нова глава” в отношенията на САЩ с Куба и е време да се сложи край на „остарелия подход”, който не е довел до напредък в двустранните отношения, изтъкна Обама.

„Чрез тези промени, ние възнамеряваме да създадем повече шансове за американския и кубинския народ и да отворим нова глава”, каза американският държавен глава. „Изолацията не проработи с Куба”, каза Обама и се обърна към кубинците с думите: „Ние всички сме американци”. 

Барак Обама каза още, че САЩ ще преразгледат определянето на Куба като държава подпомагаща тероризма. 
Президентът на САЩ благодари на папа Франциск за помощта в помиряването на двете държави. 
В същото време президентът на Куба Раул Кастро каза в изявление по националната телевизия, че страната се е съгласила да възстанови дипломатическите отношения с врага от Студената война САЩ, след като размяна на затворници е прокарала пътя за историческата промяна. 

„Ние се съгласихме да възстановим дипломатическите връзки след повече от половин век”, каза Кастро. Все пак, допълни той, въпросът за американското търговско ембарго остава нерешен. 

Сенатът на САЩ, в новия си републикански състав, „внимателно ще проучи” промените в политиката на администрацията на САЩ по отношение на Куба, коментира републиканецът Робърт Коркър, който скоро ще оглави комисията по външните работи в горната камара на Конгреса, предаде РИА Новости „Без съмнение политиката на САЩ се промени, но към момента не е ясно на какви промени е готово правителството в Куба. Ние внимателно ще проучи всички тези промени в политиката в рамките на следващия състав на Конгреса на САЩ”, каза Коркър. 

В същото време демократът Робърт Менендес, който е председател на сенатската комисия по външните работи до края на годината, подложи на рязка критика действията на президента на САЩ Барак Обама по отношение на Куба. Менендес подчерта, че тези действия могат да накарат „диктаторски режими да използват американски граждани, работещи в чужбина,” за свои цели. 

Папа Франциск поздрави Съединените щати и Куба за историческото затопляне на отношенията между двете държави.

„Светият отец желае да изрази своите топли поздравления за историческото решение, взето от правителствата на Съединените американски щати и Куба за установяване на дипломатически отношения, с цел преодоляване, в интерес на жителите на двете страни, на различията белязали тяхната модерна история”, казва папата в своето изявление.