Изправена пред новия вариант Омикрон, Япония затваря от утре границите си за чужденци, съобщи премиерът Фумио Кишида, цитиран от световните агенции, информира БТА.

"Ще забраним всякакво допускане на чужди граждани от целия свят от 30 ноември", заяви Кишида пред медиите. Целта е да се избегне най-лошия вариант на развитие на събитията, подчерта премиерът, като уточни, че това е временна мярка до изясняване на ситуацията с новия вариант.

Новите ограничения се въвеждат три седмици, след като Япония облекчи някои ограничения, като позволи в страната да бъдат допускани чуждестранни работещи и студенти, както и пристигащите на кратки бизнес посещения.

Японците, връщащи се от определени страни, ще бъдат допускани да влязат в страната, но ще трябва да се подложат на карантина на определените за това места, добави премиерът.

Мароко спира до допуска на територията си самолети от чужбина

Поради бързото разпространение на Омикрон от днес Мароко спира да допуска на своя територия пристигащи от чужбина самолети, предаде Асошиейтед прес, като цитира изявление на външното министерство.

Министерството заяви вчера в Туитър, че решението се взема с цел "да защити постигнатото от Мароко в борбата срещу пандемията и да защити здравето на гражданите", като посочи, че новият вариант се разпространява в Азия и Европа.

През 2020 г. Мароко затвори границите си в продължение на месеци, опасявайки се, че здравната му система няма да може да се справи с притока на пациенти, подобен на този в намиращите се в съседство европейски страни. Северноафриканското кралство има едно от най-високите равнища на заразяване в Африка, но е и сред най-ваксинираните страни на континента - 66 на сто от жителите са получили най-малко една доза.

Спирането на полетите е една от най-драстичните мерки, наложени от страните по света, които се опитват да забавят разпространението на новия вариант. Изследователите се опасяват, че Омикрон може да е резистентен към ваксините.

Здравните министри от Г-7 се събират по спешност

Здравните министри на страните от Г-7 се събират днес по спешност в Лондон, разтревожени от Омикрон, който продължава да се разпространява по света въпреки затварянето на граници, предаде Франс прес.

Министрите на здравеопазването на САЩ, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Великобритания ще обсъдят "развитието на ситуацията с Омикрон", съобщи Лондон, ротационен председател на Г-7.

Два потвърдени случая в Канада, осем потенциални във Франция

Френското здравно министерство съобщи, че са открити осем потенциални случая на Омикрон, предаде Ройтерс. Хората, които може да са заразени, са пристигнали от Южна Африка. Потвърждаването на случаите обаче ще отнеме няколко дни, заяви министерството вчера.

В Канада вече са потвърдени два случая на новия вариант, открит в Южна Африка. Те са при двама души, посетили неотдавна Нигерия, съобщиха здравните власти на провинция Онтарио.

Случаи вече яха открити в Италия, Великобритания, Германия, Белгия.