Шок и професионална завист - това са изпитали български директори на затвори и ръководители на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) на Министерството на правосъдието (МП), когато влези в няколко норвежки затвора и разгледали битовите условия в тях. 

Дори килиите на затворниците там са в по-добро състояние от стаите за почивка в някои от местата за лишаване от свобода в България. Веднага си проличало, че страната ни има да инвестира много средства, преди да прекъсна серията от осъдителни решения в Европейския съд по правата на човека в Страсбург за лошото състояние на пандизите. Поне отскоро страната ни успява на повечето места да постигне минималната площ от 4 кв. м на затворник.

Българската делегация се е предвождала от заместник-министъра на правосъдието Мария Павлова, ръководител на Програмния оператор на Програма „Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021. Сред групата служители на МП и ГДИН са били главният директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ гл. комисар Ивайло Йорданов, началникът на затвора в Бургас ст. комисар Бранимир Мангъров, и комисарката Нина Главчовска – началник на Областна служба „Изпълнение на наказанията“-София.

Норвежките домакини им показали затвора Она, който е един от малкото затвори в Кралството с висока степен на сигурност, но без ограда навсякъде. Освен условията в килиите, българските надзиратели разгледали кравефермата и различните цехове за преработка на дървен материал, където се трудят затворниците. Не става ясно дали това води до намаляване на присъдата им като в България, където два отработени дни се броят за три излежани. 


Българите са посетили и  затвора Мандал - едно от най-новите и модерни пенитенциарни заведения в Норвегия. Затворът е отворил врати миналата година и е с капацитет до 100 лишени от свобода.

"В преходното отделение Солхолмен научихме какво и как трябва да привнесем от норвежкия модел, така че нашите преходни отделения, които предвиждаме да изградим в затворническите общежития „Хеброс“, „Самораново“ и „Строител“, съответно към затворите в Пловдив, Бобов дол и Бургас, да подготвят лишените от свобода за адаптиране и включване в обществото след тяхното освобождаване", пишат във фейсбук служителите, посетили норвежките затвори.