Дясноконсервативният политик Ерик Земур обяви днес в социалните мрежи, че ще се кандидатира за  президент на Франция в изборите идния април.

Бивш журналист, популярен публицист и телевизионна звезда, Земур често е етикиран като крайнодесен заради полемиките си срещу имигрантите, исляма, ЛГБТ общността, феминизацията, упадъка на семейството и държавата и е наричан „френският Тръмп“ заради декларирания си стремеж да върне „величието на Франция“.

Неотдавна Земур направи заглавия с това, че излезе втори в два сондажа с 16% и 17% от предпочитанията след сегашния президент Еманюел Макрон и процентен пункт преди лидерката на крайнодесния Национален сбор Марин Льо Пен. 

Днес обаче класацията Poll of Polls на „Политико“, която агрегира данни от актуалните национални проучвания в държавите членки на ЕС, го поставя на трето място след Макрон и Льо Пен с 14% от предпочитанията.

Земур отдавна води практическа предизборна кампания под формата на представяния пред публика на най-новата си книга „Франция още не е казала последната си дума“.

Миналата седмица кампанията му пострада, когато негово посещение в Марсилия беше посрещнато с  протести, а фотографи го заснеха да показва среден пръст от прозореца на колата си на гражданка, която щабът му твърди, че също му показала неприличен жест.

Според „Политико“ на първия митинг на Земур, насрочен за неделя в Париж, се очакват няколко хиляди души и той ще се превърне в демонстрация на силата на кандидата.

Той твърди, че може да се превърне в истински обединител на френските десни избиратели, които сега са разделени между умерената дясноцентристка партия „Републиканците“, Сбора, който е предимно пролетарска партия и дребните собственици и различни слоеве на средната класа, които клонят към Земур.

Водещи фигури от „Републиканците“ обаче се разграничиха от него, посочвайки несъвместимост между тяхната идеология и позициите на Земур.

„Време е да реформираме и спасим Франция“

"Време е да реформираме и спасим Франция. Затова реших да се кандидатирам за президент", каза Земур при обявяването на кандидатурата си във видеоклип, публикуван в ЮТюб и излъчен по френската телевизия.

На записа са показани чернокожи мъже и мюсюлманки и се отправя призив към френските избиратели да си върнат страната "от малцинствата, които подтискат мнозинството", отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Бивш журналист, осъждан за подстрекаване към омраза на расова основа, Земур е кандидатът, който вероятно ще се бори Льо Пен кой да е съперникът на президента Еманюел Макрон на балотажа на президентските избори, коментира агенцията.

Според нея кандидатурата му превръща изборите в тест за устойчивостта и перспективите на европейската крайна десница, която преживя възход през последното десетилетие, но има признаци, че е достигнала тавана на възможностите си, в момент, когато е на ръба да премине границите на приемливата реторика.

"Дълго време бях доволен от ролята на журналист. . . но вече не вярвам, че някой политик ще има смелостта да спаси страната от трагичната съдба, която я очаква", заяви 63-годишният Земур на видеозаписа, публикуван в социалните мрежи.

Неговите остри критики срещу исляма и имиграцията му спечелиха поддръжници както сред гласоподавателите на Льо Пен, така и сред представителите на консервативната десница, но също така отблъснаха някои избиратели, които лидерката на Националния сбор се опитваше да привлече.