Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова в телевизионно интервю за дългосрочни чуждестранни инвестиции в Турция, като изтъкна, че именно те носят печалба.

"Време е чуждестранните инвеститори да правят дългосрочни инвестиции. Онези, които са правили дългосрочни инвестиции в Турция, винаги са печелили и ще продължават да печелят", заяви Ердоган пред държавната телевизия ТРТ.

Той открои много доброто положение на своята страна по отношение на износа и заяви, че правителството планира да подкрепи производството и експорта с нов икономически модел.

Президентът подчерта, че Турция всеки месец понижава дефицита си по текущата сметка и се надява следващата година да има излишък по текущата сметка.

"Ние вече не отчитаме дефицит по текущата сметка и не финансираме този дефицит с външен дълг, а се придвижваме напред към икономика, която печели чужда валута и регистрира излишък по текущата сметка", каза още той.

Държавният глава повтори прогнозата си, че очаква турската икономика да регистрира растеж от 10 процента до края на годината, като добави, че ръстът може да е дори по-висок.

По думите му Турция понижава лихвените проценти в момента и се надява да отчете също и спад на инфлацията. Президентът очаква лихвите, инфлацията и високият курс на долара спрямо турската лира да се понижат преди изборите в страната през 2023 г.

"Ние няма да живеем в спиралата валутни курсове - лихви - инфлация. Няма да позволим на никого да дестабилизира растежа", каза още Ердоган, чиято страна регистрира икономически растеж от 7,4 процента през третото тримесечие на годината, нареждайки се на второ място след Чили сред държавите от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Президентът открои и обема на турския износ, който по думите му е достигнал рекордно високо ниво от около 220 млрд. долара в момента, а до края на годината се очаква още повече да нарасне. 

Според него ниските лихвени проценти ще насърчат производството и износа.

"Целта е да увеличим комфорта на нашия народ и на малкия бизнес с ниски лихвени проценти, като същевременно привлечем повече инвестиции", обясни той.

Макар че икономистите обикновено разглеждат по-високите лихвени проценти като мярка за ограничаване на инфлацията, турският президент Реджеп Тайип Ердоган поддържа точно обратната теза - че високият лихвен процент е причина за повишаване на цените.