Израелската столица Тел Авив е най-скъпият град в света, според британското списание "Икономист", предаде ДПА, цитирана от БТА. Така де факто тя детронира френската столица от тази позиция.

Париж остава на второ място, което споделя със Сингапур. Следващите на челните позиции в класацията са Цюрих, Хонконг и Ню Йорк. На последно място е сирийската столица Дамаск.

Берлин спада с осем места до 50-о място и е най-евтиният от шестте германски града в класацията. От тях Франкфурт е най-скъпият и се нарежда на 19-а позиция.

Проблемите по веригите за доставки и мерките, въведени заради коронавируса, ограничаващи производството и търговията, допринесоха за повишаване на цената на живота в много градове по света, се казва в анализ към класацията на "Икономист".

Заради нарастване на цените на горивата се увеличи и цената на транспорта. Има увеличение и в цените на тютюневите изделия, продуктите за лична хигиена и продуктите и услугите за развлечение.

Проучването е изготвено на базата на съпоставка на ситуацията в 173 страни и въз основа на цените на над 200 продукта и услуги.