Огнище на менингит избухна в столичната 37-ма детска градина "Вълшебство", в квартал Павлово.

От вчера детското заведение е с преустановени занятия. До момента заразени са 16 деца и двама възрастни. За съжаление, вчера стана ясно, че първото инфектирано дете е починало, потвърдиха от Софийската община. То е било на 5 години, в трета група.

"В петък майката на първото инфектирано дете се обади на учителката и ни уведоми, че то е починало. Детето повърна, вдигна висока температура за много кратко време, своевременно информирахме родителите, те много бързо реагираха и ги насочихме към личен лекар", обясни пред БНТ Гергана Петрова, директор на детската градина.

Всички родители в петък бяха уведомени, че евентуално децата имат контакт с някаква бактерия. Към момента нямаме деца с потвърдена симптоматика, но имаме деца, които са носители, поясни тя.

Извършена е пълна дезинфекция на сградата, на общите площи. Всички родители са уведомени, изпълнени са указанията на здравните власти, допълни директорката.

"Ние не знаехме каква е бактерията, имахме указания за някаква бактерия", обясни Петрова.

Присъственото обучение в столичната детска градина "Вълшебство" в кв. Павлово се преустановява заради бактериален менингит сред децата, съобщиха от общината.

На 29 ноември от СРЗИ са взели проби от 31 деца и 8 души от персонала, които са били контактни на инфектирано дете.

Резултатите показват, че 16 деца и 2-ма възрастни са положителни за наличие на менингокок. Веднага след установяване на тези случаи е организирано изследването на децата от другите 10 групи в детската градина.

"На 30 ноември директорът на детската градина изпрати резултатите на всеки от родителите на изследваните до момента деца. На родителите беше предоставено и допълнително разяснение, изготвено от консултанта на Столичната община проф. Тодор Кантарджиев. Според експертите носителството на този микроорганизъм в носоглътката не застрашава пряко здравето и живота на децата, но се прилага профилактика с антибиотици", обясняват от Столичната община.

Организирана е онлайн среща на родителите на децата от първата изследвана група с проф. Кантарджиев за допълнителни разяснение как трябва да действат.

"Животът на децата с менингит не е застрашен. Това се случва и ежегодно сме имали такива случаи", коментира той пред БНТ.

Проф. Кантарджиев вече е разговарял с обезпокоените родители, на които са дадени допълнителни разяснения. Той е обяснил, че в страните от Западна Европа има много повече случаи на менингити.

В Националния център за заразни и паразитни болести са изследвали около 40 материала на 8 работещи, контактували с инфектираното дете, и на групата в контакт с това дете.

"Знаем кои са децата, които трябва два дни да вземат антибиотик, каквато е общоприетата световна практика", допълни проф. Кантарджиев.