"От понеделник, най-късно от вторник всички ученици трябва да са обратно в клас".

Това заяви пред бТВ министърът на образованието Николай Денков.

"С наличните тестове да можем да осигурим връщане на всички ученици. Това означава част от тестовете или да се разредят, или да отпаднат, така че да достигнат тестове за тъмночервената зона. Това са вариантите. Здравните рискове трябва да ги преценят здравните експерти", поясни Денков.

Според него такъв е бил първоначалният план, но децата все още не са се върнали, заради по-малкия брой на тестовете. Денков каза, че очаква още днес да има заповед за връщането на учениците другата седмица.

"Ние не участваме в експертния съвет при Кацаров. Това трябва да се промени. Това е част от въпроса, той е институционален, не е персонален. Няма чувствителност спрямо последствията. През последния месец, отговаряйки на тези здравни въпроси, съм оставил впечатление, че ние ги решаваме", каза още Денков.

И допълни, че без съгласието на родителите нищо не може да се направи.

Според Денков, ако децата се върнат, учителите не трябва да почнат веднага с изпитванията.

"Трябва да се използват първите една-две седмици да се социализират децата. Да може в края на годината да има план как да ги компенсираме. Учебният материал не трябва да бъде съкращаван. Децата трябва да наваксат", каза Денков.

Той призна, че в момента процентът на заразени деца сред малките ученици е нисък. Но припомни, че те са тръгнали на училище след карантина и този начален период не е представителен.

"Нямам отговор".

Това каза Денков на въпрос защо децата могат да влязат навсякъде без сертификат, освен в училище.

Денков каза още, че решението за "образователен локдаун" е на министертсво на здравеопазването. Той оправда това решение, защото към онзи момент "бяхме в епидемичен взрив, България излизаше извън контрол".

"През последните десетина дни се почуствах самичък в опита да се върнат децата обратно, няма чуваемост. Предоверих се на това, че ще има тестове", каза Денков.