Женската тенис асоциация (WTA) обяви, че вади от календара си всички международни турнири в Китай заради съмненията около състезателката Пен Шуай. В началото на ноември тя обяви в пост в социална мрежа, че е била изнасилвана от бившия вицепремиер на страната Жан Гаоли. 

За около три седмици след това Шуай изчезна от публичното пространство, а публикацията й бе изтрита. Държавни медии съобщаваха, че е добре, че си стои у дома и не иска да й се навлиза в личното пространство. Появиха се кадри от нейно посещение на турнир, а онлайн разговор с Шуай проведе шефът на Международния олимпийски комитет Томас Бах.

Въпреки това, особено в тенис средите остана впечатлението, че специалистката на двойки (бивша №1 в света) не е напълно свободна и в безопасност. Опасенията изрази шефът на WTA Стив Саймън и призова за разследване. Междувременно организацията наказа Китай.

Саймън посочи, че при така стеклите се обстоятелства и при липсата на доказателства, че Шуай наистина е в безопасност, няма как да се иска от тенисистките да играят на турнири в Поднебесната империя. Санкцията важи и за Хонконг.

Новината бе цензурирана и свалена от всички медии и социални мрежи в Китай, информира Би Би Си.

Ходът на WTA получи подкрепа от величието Били Джийн Кинг и от лидера в ранглистата при мъжете и 20-кратен шампион от Големия шлем Новак Джокович. Те публикуваха изявления.

През тази и миналата година в Китай нямаше големи тенис турнири при дамите - заради COVID-19. В предпандемичната 2019-а страната прие общо 9 надпревари, включително финалната за сезона. Общият награден фонд бе 30,4 милиона долара.

Пред Би Би Си Стив Саймън призна, че е загрижен за финансови загуби заради мярката, но добави, че "случаят на Пен е по-важен от бизнеса". И че асоциацията му не може да си затваря очите и да стои безучастна, когато се случват подобни неща.

Саймън не очаква аналогични действия от страна на Мъжката тенис асоциация (ATP), но изтъкна, че помощ ще е добре дошла. Той се надява, че властите в Китай ще предприемат мерки, за да изтрият петното.