В интервюта за австрийския "Кроненцайтунг" и германския "Билдцайтунг" бившият австрийски канцлер и ръководител на управляващата Австрийска народна партия (АНП) Себастиан Курц заявява, че има намерение да се оттегли от политиката, предаде БТА.

Курц, който е ръководител и на парламентарната група на своята партия, посочва като причина за оттеглянето си раждането на сина му преди няколко дни, което го е накарало на преосмисли своето бъдеще.

"Кроненцайтунг" съобщава, че ръководител на АНП и шеф на парламентарната група ще стане министърът на вътрешните работи Карл Нехамер.

Според политическите наблюдатели федерален канцлер ще остане Александър Шаленберг, но вече се появиха спекулации, че в скоро време Карл Нехамер ще поеме и този пост.

По общо мнение разследването срещу бившия канцлер и приближените му от АНП за стопански престъпления и корупция, станало причина за оттеглянето на Курц от канцлерския пост, е разклатило значително доверието в коалиционните партньори АНП и партията "Зелените".

По обяд се очаква в декларация, пряко предавана по австрийските телевизия и радио, Себастиан Курц да съобщи края на политическата си кариера.