"Необходими са ни непоколебими действия за продължаване на демонтажа на отхвърления от избирателите управленски модел, за утвърждаване на върховенството на правото, за отстраняването на задкулисието от държавата, за задушаването на корупцията, за засилването на прозрачността и контрола над обществените харчове."

За това призова в своята реч към новото 47-о Народно събрание президентът Румен Радев.

"Надеждите към новия парламент са огромни, а залогът - съдбовен. Нека преди да изговорим първите си думи, преди първото гласуване, да осмислим мисията, която българските граждани ни възложиха" - заяви още Радев, припомняйки факта, че това е третият парламент за тази изборна година.

Предходните два не успели в основното - да излъчат кабинет.

"След политическите страсти през април, дойде разочарованието от повторния парламентарен пат през юли", констатира Радев.

И допълни:

Нашето общество още търси изход от корупционното статукво, но то вече каза „не“ на превзетата държава и на реставрирането на авторитаризма. Време е за национален консенсус.

И обрисува този консенсус като "нужен консенсус на реформаторските сили".

"Загубата на доверие в политическата класа пролича в отдръпването от урните през тазгодишния изборен маратон, заяви президентът пред депутатите.

Не можем повече да допуснем пилеене на историческо време, нито да бъдем подвластни на популизма и лъжата", заяви още Радев.

И даде заявка какво трябва да направи новият парламент: да изчисти избирателните списъци, да започне да приема прозрачно закони, а не за една нощ и с "вратички", но и:

"Струва си да разгледате бюджета, който служебното правителство е длъжно да внесе. Той предвижда подкрепа за доходите, грижа за възрастните, развитие на малките общини, условия за растеж".