"Идва ново поколение в политиката, то няма обвързаности, няма багаж, не носи тези травми".

Това заяви Асен Василев от "Продължаваме промяната" пред БНТ. Според него това ново поколение е "градивно, иска да тръгнем по нов начин, да се работи заедно, доколкото е възможно".

"Да си изчистим държавата, да си я подредим. Всички техни приятели от чужбина да искат да се върнат", каза още Василев.

Той каза, че силно се надява, че този път ще се състави правителство за 4 годишен мандат. Василев изтъкна, че избирането на председател на парламента днес е било първа стъпка за съставяне на мнозинство.

"Най-нормално е първата политическа сила да излъчи председател", каза Василев.

Той описа и на какъв етап са преговорите. Василев каза, че проектът на споразумение включва 18 сектора и е 120-130 страници. Тепърва ще се изготвя политическото споразумение - как се вземат решения, каква ще е структурата на правителството.

"Надяваме се в началото на следващата седмица да имаме съгласие", каза Василев.

По повод имената на министрите той каза, че е нормално оценката на кандидатурите да се разглежда при затворени врати.

Василев отрече да има формула за разпределение на министерски кресла. Той обаче призна, че бройката на депутатите на всяка партия ще има своето значение, без да се абсолютизира.

"Нямаме право на трета грешка тази година. Нищо не е ясно, докато не си стиснем ръцете", каза Василев.

Според него основните задачи пред управлението е да се спрат течовете и корупцията, да се овладеят кризите, да се вдигнат доходите, да тръгне икономическият растеж.

"Да си подредим държавата по такъв начин, че да ни е кеф да живеем в нея. България да стане мястото в Европа, където европейците искат да живеят - чиста, зелена, добре уредена, спокойна държава", каза Василев.