Само на Антарктида днес можеше да се наблюдава единственото пълно слънчево затъмнение за годината. Със сигурност сред зрителите е имало повече пингвини, отколкото хора.

По време на слънчевото затъмнение Луната застава между Слънцето и Земята и така хвърля сянка върху нашата планета. Днешното слънчено затъмнение се случи, когато Слънцето, Луната и Земята се наредиха в една линия, в 7,44 ч сутринта по Гриунич, според данните на НАСА. Тоталното затъмнение продължи 1 минута и 54 секунди.

Точно сега е лято в Антарктида - то продължава от октомври до февруари, по това време слънцето е почти през цялото време на небето. Днес за кратко обаче над континента настана пълен мрак. Между 4400 и 5500 души, които са имали възможност да наблюдават пълното затъмнение, е имало днес на континента, според оценките на World Population Review. На рядкото явление са присъствали и доста пингвини, които според някои оценки там живеят около 20 млн. двойки.

Частично затъмнение можеше да бъде наблюдавано в някои части на Намибия, Южна Африка, Фолкландските острови, Чили, Нова Зеландия, Австрилия и др.

Следващото затъмнение ще е през април 2023 г.