„Твърде вероятно Петко Сертов не е работил само за мен. Но за разлика от другите компании, моята е бяла.“

Това каза собственикът на „Обединени енергийни търговци“ Ангел Божилов на среща с медии днес. Той поясни, че бившият шеф на ДАНС, който е в неизвестност от 5 декември, е консултирал компанията му по две направления.

Първото е програма за преструктуриране на енергийния отрасъл заради очевидната криза в него. Божилов подчерта, че там има гигантски проблеми, а целта е да бъдат ликвидирани дефицитите в НЕК и цените на тока да бъдат задържани в поносими социални граници.

Второто направление, в което са ползвани усулгите на Сертов, е опазване на интелектуалната собственост. Става въпрос за изобретение, което.........................................................................................

и за което ще бъде защитен световен патент.

„Знаете, че в такива неща е изключително важно коя адвокатска кантора ще избереш и с каква експертиза“, поясни Божилов,    давайки пример, че често иновации на малки компании биват „откраднати“, преди да бъде защитен патентът им.

Според него всички знаят, че и опазването на интелектуалната собственост, и енергетиката са неразривно свързани с област „Сигурност“. 

„Нямам никаква представа какво се случва с този човек“, каза Божилов и няколко пъти повтори, че в ОЕТ се надяват той да е добре и да се обади.

Той самият бил един от първите, които разбрали за изчезването, тъй като съпругата на Сертов Емилия му звъняла от единия от забравените телефони на ексразузнавача. После дал сведения и пред полицията, която пък видяла обаждането. По никакъв начин Сертов не е давал индикации, че се готви да прави нещо необичайно, стана ясно още на днешната среща.

Божилов надълго отговаря на обвинения, отправени в последните дни от Маргарита Михнева в различни медии, че изчезването на Сертов има общо с бизнеса на ОЕТ. Той обяви, че ще съди журналистката за 300 000 лв., но не съмнява, че ще й вземе и една стотинка, защото „тя не е от белите компании като моята“.

„Г-н Сертов е консултант. Това не предполага да седи 8 часа на работа - поясни и Иван Кутевски, главен съветник на Божилов. - Когато е необходимо, аз осигурявам присъствието му по телефона.“

Стана ясно още, че за разлика от Божилов Кутевски имал и двата номера на Сертов и били доста близки – сутрин пиели кафета и пушели цигари. В деня на изчезването в разговорите им нямало абсолютно нищо необичайно – говорели си за система за отопление с пелети на вилата на Сертов в Копривщица.

"Когато той тръгва, казва – ако има нещо, звънни. После не знам накъде е отишъл, а и не смятам за възпитано да го питам накъде тръгва.

Първия ден си мислехме да не е треснал колата“, обяви още Кутевски.

Двамата с Божилов обявиха за неверни и слуховете, че са забавяли плащанията към Сертов – просто скоро той се регистрирал по ДДС и имло технологично време, докато почне да издава ДДС-фактури, които да му се осребряват.

Божилов отхвърли и хипотезата, че се е канел да прекратява договора си с консултанта по сигурността, въпреки че като собственик на ОЕТ има право да прекрати всеки договор по принцип.

„Ей хора, да не мислите, че сме го скрили в мазето?“, емоционално на шега попита Кутевски, който също изрази пожелание Сертов да е добре.