Управляващата коалиция ще се формира пропорционално, спрямо представителстото на партиите в парламента.

Това каза съпредседателят на мандатоносителя "Продължаваме промяната" Кирил Петков в началото на консултаците за съставяне на кабинет при президента Румен Радев.

Коалиционното споразумение вече е готово пратено на всички партии за одобрение, посочи още Петков.

"На България вече й е абсолютно належащо да има редовно правителство, което да защитава изцяло българския интерес", заяви Петков.

По отношение на принципа на пропорционалност той заяви, че целта е да бъде уважена всяка партия и най-вече нейните избиратели.

В началото обаче от "Продължаваме промяната" говореха, че няма да се следва принцип на пропорционалност, а за министри ще се излъчат най-добрите експерти.

Петков изтъкна, че по време на преговорите е станало ясно, че на 90% има съвпадение на политиките, които отделните партии предлагат.

"Незавиисмо дали има лява, дясна иделогия или център, проблемите са толкова големи, че реално тази ориентация би била значима в един последващ момент. България има нужда от магистрали, безопасни язовири, добри доходи, да си върне българите от чубина колкото може обратно", каза Петков.

Той очаква днес и утре останалите партии да върнат споразумението със своите коментари.

Президентът заяви, че тази година е имало три парламентарни избора и той за трети път връчва първия мандат на различна партия.

"Това е важно предупреждение, доверието на българксите граждани не се дава даром и тряба да се отстоява. Двете служебни правителства стабилизираха страната, показаха, че може да има единодействие на хора с различни политически възгледи", каза Радев.

И допълни:

"Времето на едноличната премиерска власт приключи".

Радев изтъкна темата за политиката на България по отношение на разширяването на ЕС и "отстояването на правата на българските граждани, нашата национална идентичност".

"Обществото ни очаква последоватлени позиции", заяви Радев.

Той не конкретизира какво има предвид, но очевидно говореше за отношенията ни с Република Северна Македония.

След консултациите Петков каза, че към момента се предвиждат 4 вицепремиера. Те обаче не са от всяка партия по един (засега от "Има такъв народ" не са подали име, б.р.).

Очаква се да има и две нови министерства. Петков призна, че министерство на икономиката ще бъде разделено на две - иновации и растеж и държавни предприятия. Не отговори обаче дали мнистър на второто ще е Корнелия Нинова. Засега Нинова се спряга само за вицепремиер по държавните предприятия.

Петков очаква до 24 часа да има отговор от партиите и още тази седмица да бъде връчен мандата от президента.

"Ако имаме одобрение няма да бавим и ден", заяви Петков.