Министърката на икономиката Даниела Везиева е освободила трима от членовете на Съвета на директорите на "Държавната консолидационна компания" (ДКК). Това са назначените в края на мандата на ГЕРБ Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска. 

Новината е потвърдена от принципала на ДКК - министерство на икономиката, пред "Свободна Европа". 

В Съвета обаче остават назначените след сдаването на властта от ГЕРБ Ваня Караганева и Чавдар Христозов.

Освободените днес имат право да обжалват решението и очакванията са, че ще го направят.

Важно е да се знае, че макар тримата да са назначени с конкурс, то принципалът на дружеството и 100% притежател на акциите има право на освобождаването им според член 24, точка 6 от Закона за публичните предприятия. Тази точка предполага право на освобождаване, заради "тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения".

Именно Караганева бе в центъра на скандалите, които през миналата седмица обхваната държавния мастодонт.

На 29 ноември тримата вече освободени от Везиева членове свикват заседание, на което вземат решение да уволнят втората изпълнителна директорка - Караганева. Причините - нарушения на устава на дружеството, придружени с обвинения в ощетяване на компанията и държавата и еднолични решения в ущърб на ДКК. 

По-късно обаче стана ясно, че не всичко, което тримата членове на Съвета представиха пред медиите е фактологически вярно. Министерството на икономиката обяви, че подкрепя Караганева, че старите директори опитват да спрат промените в дружеството, а Везиева обяви, че ще иска оставките им. 

В края на миналата седмица пък Търговския регистър отказа да признае уволнението на Караганева, заради незаконосъобразността на свиканото от тримата директори заседание. 

Днес, в поредното си интервю по темата, министърката обяви, е смята всичко, което стана през миналата седмица за "един добре пресметнат във времето скандал".