"Бил съм ловджия, но от 1983-а вече не ловувам. Това, което ми липсва наистина са местностите, природата и приятелите. Сега вече съм неспособен да уловя и една риба – с годините съм станал явно по-жалостив."

Това заявява Симеон Сакскобургготски в интервю за списание "Destinations – ultimate guide for your holiday".

Като недостатък на българските туристически дестинации той сочи липсата на изписване на латиница имена на обекти, местности, информация в музеи.

"Днес, години по-късно този процес уви сякаш е спрял. На много места няма латински надписи или обяснение, поне на английски език! Как очакваме чужденците да ни посещават тук, ако няма да могат да разберат нищо? Или инфраструктурата – тя е реклама или антиреклама за една държава. А нашата, бих казал, не е особено на ниво. Нито пътища, нито елементарни други битовизми."

Бившият премиер (2001-2004) критикува и обслужването в туристическите обекти:

"Трябва да се постараем. Има не малко примери за страни, които се провалиха в туризма точно заради не добри практики и некоректно отношение спрямо туристите. Правилното съотношение на цена спрямо продукт, доброто отношение към госта, качествената услуга – това са начините. И нека не забравяме, че 1 негативна оценка е много по-силна от 100 положителни. Като цяло забелязвам и дефицит на усмивки."