Днес Бундестагът в Германия започна обсъждане на нови, по-строги мерки срещу  COVID-19. Те включват и частично задължително ваксиниране. Работещите в болници и в домове за възрастни хора ще трябва да са ваксинирани задължително, ако законът за защита от инфекциозни болести бъде променен.

Новото коалиционно правителство настоява законът да бъде обновен бързо, за да се пречупи четвъртата вълна на пандемията и да се избегнат следващите. 

Най-вероятно промените ще бъдат одобрени още тази седмица. С новия закон аптекари и зъболекари също ще имат право да поставят ваксини срещу  COVID-19. Провинциите пък ще получат правото сами да решават за по-строги мерки в региони, в които има високо ниво на зараза.

За да се приемат измененията и от горната камара на парламента, Бундесратът ще се събере на извънредно заседание в петък.

Социалдемократите предложиха всички партии да се обединят около обща политика срещу пандемията.

„Не бива политическите различия да ни разединяват по тази толкова важна тема“, каза генералният секретар на ГСДП Ларс Клингбайл. 

Новият закон предвижда работещите в болници и домове за възрастни хора да се ваксинират най-късно до 15 март. Дотогава те трябва да могат да представят или доказана пълна ваксинация, или документ за преболедуване. Това условие важи и за работещите в лекарски кабинети, Бърза помощ, спасителни екипи и родилни отделения. Ваксина вече ще имат право да поставят освен лекарите, също така аптекари, зъболекари и ветеринарни лекари. За тях е предвидено и кратко обучение за съхранение и поставяне на ваксините срещу  COVID-19.

Провинциите ще могат да налагат частичен локдаун в региони с високо ниво на зараза.

Днес стана ясно и кой ще е новият министър на здравеопазването – това е здравният експерт на социалдемократите Карл Лаутербах.

„Пандемията ще продължи по-дълго, отколкото смятахме. Но ще се справим с нея. За това не е достатъчна обаче само ваксинацията, трябва да се инвестира в здравните заведения и те да се реформират, така че да могат да дават бърз отговор не само на тази, но и на всяка следваща епидемия“, заяви той.