Президентът на САЩ Джо Байдън и държавният глава на Русия Владимир Путин започнаха разговора си по видеоконферентна връзка днес с размяна на поздравления. Путин и Байдън се поздравиха приятелски, вижда се от кадри, излъчени от руската държавна телевизия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Разговорът протича без присъствието на журналисти, предаде ТАСС.

Президентът Байдън изрази надежда следващия път да се види с Путин лично.

В началото на същинския разговор пръв думата взе Байдън, който каза, че се радва да види отново руския си колега.

По-късно президентът на САЩ е заявил на руския си колега, че Русия се излага на риск от силни санкции, сред които и икономически, в случай на военна ескалация в Украйна, предадоха световните агенции, като се позоват на съобщение на Белия дом.

Това предупреждение е било отправено по време на виртуалната среща, продължила малко над 2 часа.

Американският президент освен това е изразил дълбокото безпокойство на САЩ и техните съюзници от нарастването на броя на руските военни на границата с Украйна, посочва Белият дом.

Двамата лидери са говорили и за киберсигурността, за стратегическата стабилност, за общата им работа по регионални въпроси, като например ядрената сделка с Иран.

Двамата лидери са сами зад бюрата си, а преводът е консекутивен.

По-рано прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков каза, че разговорът може да е дълъг и ще продължи "толкова, колкото трябва", предаде ТАСС.

Разговорът се провеждаше по защитена линия за видеовръзка, предназначена за лидерите на двете държави. Тази линия се използва за първи път.

Днешният разговор между Путин и Байдън е петият от встъпването в длъжност на американския държавен глава.

По-рано днес, на съвещание по икономическите въпроси президентът Путин нарече предстоящия си разговор с Байдън "протоколно мероприятие", предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Санкциите, които САЩ и западните им партньори подготвят за такъв случай ще засегнат най-големите руски банки и ще направят невъзможна обмяната на рубли в долари или в евро. 

Русия, която е съсредоточила близо 100 000 войници и техника до границата си с Украйна, отрича да планира нападение над съседната страна и иска писмени юридически гаранции, че НАТО няма повече да се разширява на изток, че няма да развива инфраструктурата близо до руските граници и няма да разполага там определен вид оръжия.