Френската полиция задържа тази сутрин 33-годишния Халед Ид ал Утейби - един от заподозрените за убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги, съобщи френското радио Ер Те Ел, цитирано от Ройтерс.

Ал Утейби беше задържан на летище Роаси край Париж, преди да се качи на борда на самолет за Рияд.

Според Ер Те Ел, арестуваният е бивш саудитски кралски гвардеец, за когото се смята, че е участвал в убийството на Кашоги през октомври 2018 г. в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул.

Очаква се утре сутринта той да бъде отведен в прокуратурата в Париж, където да го уведомят, че срещу него има издадена заповед за арест. Ако самоличността му бъде потвърдена и задържаният се съгласи на екстрадиция, той ще бъде предаден на властите в Турция, където се води съдебен процес за убийството на Кашоги. Ако задържаният откаже да бъде екстрадиран, въпросът за екстрадицията му ще се решава от френски съд.

Според радио Ер Те Ел, Ал Утейби е бил в саудитското консулство в Истанбул по време на убийството на саудитския журналист. Задържаният е в списъка на 20 саудитски поданици, издирвани по линия на Интерпол във връзка с убийството.

Отбелязва се, че арестът е извършен в деня след визитата в Саудитска Арабия на президента на Франция Еманюел Макрон, където той се срещна с престолонаследника Мохамед Бин Салман.

БТА