Американският президент Джо Байдън предупреди руския лидер Владимир Путин, че ако Русия предприеме военни действия срещу Украйна, САЩ и техните съюзници са готови да наложат икономически санкции, да предприемат ходове за подсилване на украинската отбрана и да увеличат подкрепата си за източноевропейските страни, пише в. "Уолстрийт джърнъл".

Двамата президенти проведоха двучасов разговор по защитена видеовръзка, в който Байдън отново изрази своята подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Разговорът се състоя в момент, когато САЩ са обезпокоени от значителното и необичайно според тях придвижване на руски войски до украинската граница през последните седмици, посочва изданието.

Байдън предупреди, че в случай на руско нахлуване в Украйна Западът ще предприеме доста по-сериозни действия, отколкото при анексирането на Крим преди седем години, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

В разговора, който американски и руски служители описаха като напрегнат, но изпълнен на моменти и с хумор, президентът на САЩ също така каза, че евентуално нахлуване може да сложи край на надеждите на Русия за завършване на газопровода "Северен поток 2", който би представлявал голям нов източник на енергийни приходи за Москва.

Според вестника все още е твърде рано да се каже дали силно очакваният разговор ще успокои непосредствената криза около Украйна. Американски служители заявиха, че Путин не е показал какви са крайните му намерения, оставяйки света да гадае дали той действително планира нахлуване в началото на следващата година или се опитва да накара Запада да обърне внимание на неговите искания, като предизвиква криза.

Не беше изненадващо, че и американската, и руската страна описаха своите лидери като непоколебими в своите позиции. Съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан каза, че Байдън е бил "ясен", "директен" и "откровен". Според руското правителство Путин е предупредил американския си колега, че западната военна активност в Украйна и около нея наближава "червена линия", заплашвайки сигурността на Русия, отбелязва изданието.

Това, което руският президент смята за червени линии, се разглежда от Украйна и Запада като основателна защита за страна, която вече загуби контрол върху Крим, представляващ според САЩ "окупирана територия", и която води война на изтощение в Донбас.

Срещата между двамата лидери породи усещане, че се завръща политиката между Изтока и Запада от времето на Студената война, когато стратегията на НАТО беше съсредоточена върху възпирането на съветско нахлуване, а Москва търсеше уважение и почит. Но сега има риск за независимостта на Украйна, която тя получи след разпадането на Съветския съюз, определяно от Путин като трагедия на геополитиката през 20-и век. А служителите на Белия дом са напълно наясно, че макар възможностите им да са ограничени - тъй като не се обсъжда пряка военна намеса на САЩ, евентуален неуспех във възпирането на Путин може да бъде сметнат за признак на слабост по света, особено от Китай, коментира "Ню Йорк таймс".

Реториката на Путин по отношение на Украйна се основава на изкривено разбиране за съседната държава, пише в аналитична статия в. "Гардиън".

Макар да струпва войски по украинската граница, той повтаря рефрена, че руснаците и украинците са един народ, оплаквайки "братския" конфликт, предизвикан от самия него, изтъква изданието.

Анализатори сравняват фокусирането му върху Украйна с "обсебеност", а руснаци казват, че Путин смята за свой "дълг" да върне Киев от пътя на сближаване със Запада. Руският президент настоява за "правни гаранции", че Украйна няма да се присъедини към НАТО или да стане един вид "неофициален" член на алианса, приемащ на своя територия войски или отбранителна инфраструктура. Но този страх върви ръка за ръка с шовинизъм, което показва, че Москва има изкривена представа за съвременна Украйна и целите, които иска да постигне там, отбелязва "Гардиън".

Проведеният вчера двучасов видеоконферентен разговор между президентите на САЩ и Русия естествено е сред главните коментирани теми и в днешните руски издания.

За какво говориха Путин и Байдън освен за Украйна, пита риторично руският в. "Комерсант" и допълва - почти за нищо. В статия със заглавие "Между Киев и наковалнята" в. "Комерсант" отбелязва, че Байдън и Путин са обсъдили Украйна без участието на Украйна. Изданието пише, че двамата държавни глави разговарят за втори път тази година, но това е първата им среща във видеоформат. По-голямата част от времето е била посветена на украинския въпрос, подчертава вестникът.

Двамата не успяха да се договорят за нищо конкретно, но ако се съди по коментарите на двете страни, Москва и Вашингтон възнамеряват да продължат диалога, пише "Комерсант".

Изданието отбелязва, че не е бил постигнат никакъв напредък по важния за Кремъл въпрос за сключване на юридически обвързващ договор за неразширяване на Северноатлантическия алианс на изток. Поне засега. Но и в двете официални съобщения сред видеоконферентната среща се посочва, че Путин и Байдън са възложили на своите представители да продължат контактите. От Белия дом са уточнили, че ще правят това в тесен контакт със своите съюзници и партньори.

Вестник "Независимая газета" пише, като се позовава на Кремъл, че видеоконферентният разговор е бил посветен по-специално на резултатите от руско-американската среща на върха в Женева през юни т.г. Било е отбелязано значението от последователното прилагане на постигнатите споразумения на най-високо ниво и на запазването на "духа на Женева" при разглеждане на въпросите на двустранните отношения и други проблеми, възникващи между Русия и САЩ.

Вестникът заключава, че като цяло разговорът е бил откровен и делови.

Руската агенция "Росбалт" акцентира върху това, че в случай на ескалация на ситуацията в Украйна САЩ могат да въведат "решителни" икономически ограничения на Русия и президентът Байдън е предупредил руския си колега за това. "Росбалт" допълва, че от кабинета на президента на Украйна очакват деескалация на ситуацията в региона след видеоконферентния разговор. Агенцията цитира "РБК Украйна", публикувала изказване на президентския съветник Михайло Подоляк.

Опозиционният руски вестник "Новая газета" съобщава, че Кремъл е публикувал стенограмата от разговора Путин-Байдън час и половина по-късно от Белия дом и цитира оценката в комюникето на Кремъл, че разговорът е бил откровен и делови.

В. "Взгляд" помества коментар на политолога Фьодор Лукянов - главен редактор на сп."Русия в глобалната политика", който казва, че действията на САЩ напомнят историята за това как барон Мюнхаузен поставил ултиматум на Англия. Според Лукянов по косвени признаци може да се съди, че разговорът е бил труден и не е донесъл удовлетворение на нито една от страните. Политологът смята, че фиксацията на Вашингтон върху идеята, че руската военна машина е готова за незабавно нахлуване в Украйна, е до известна степен загадъчна. Но благодарение на нея резултатът от разговора може да се тълкува по парадоксален начин. САЩ твърдо настояваха Русия да не напада Украйна. Русия не нападна Украйна, защото и не смяташе да го прави, посочва Лукянов. Но сякаш направи насрещна крачка по този въпрос. И администрацията на Байдън с облекчение констатира, че е предотвратила войната със заплахи за съкрушителни санкции, смята Лукянов, цитиран от "Взгляд".

БТА