"Барселона" няма да играе в плейофите на Шампионската лига за първи път от 21 години. Каталунците останаха трети в група Е, така отиват на бараж за продължаване в Лига Европа.

Барса падна за втори път с 0:3 от "Байерн", този път в Мюнхен, а "Бенфика" би "Динамо" (Киев) с 2:0, така португалският гранд изпревари "блаугранас" с една точка и се присъедини към баварците за втората фаза.

Груповата фаза на Шампионската лига приключи тази вечер.

В гр. G - най-заплетената от всички, първото място е за "Лил", който би "Волфсбург" с 3:1 като гост, а "Залцбург" взе 1:0 срещу "Севиля" и е втори. Третото място е за андалусийците.

Двубоят "Аталанта" - "Виляреал" бе отложен за четвъртък от 20 часа заради обилен снежовалеж в Бергамо, така остава още една въпросителна.

Жребият за осминафиналите е в понеделник от 13 часа. 

Всички 1/8-финалисти: победители в групите - "Манчестър Сити", "Ливърпул", "Аякс", "Реал" (Мадрид), "Байерн", "Манчестър Юнайтед", "Лил", "Ювентус"; подгласници - "Пари Сен Жермен", "Атлетико" (Мадрид), "Спортинг" (Лисабон), "Интер" (Милано), "Бенфика", "Виляреал" или "Аталанта", "Залцбург", "Челси".

Група Е

Бързо пролича, че "Байерн" ще сдъвка "Барселона" и че надеждите на каталунците бяха нереалистични. Томас Мюлер вкара в 34-ата, девет минути по-късно Лерой Сане зрелищно удвои, а в 62-ата Джамал Мусиала не сбърка за 3:0. Нататък "Байерн" запази честа на опонента си.

"Бенфика" реши спора с "Динамо" още до 22-ата с голове на Яремчук и Жилберто и след това загуби интерес, научавайки и резултата в Мюнхен.

Германският шампион влезе в историята като едва вторият отбор (другият е "Реал"), който за втори път печели групата си с пълен актив. "Бенфика" събра 8 т., а Барса - 7. "Динамо" остана с 1.

Група D

Имаше само един мач, в който "Манчестър Юнайтед" - предимно с юноши и резерви, направи 1:1 с "Йънг Бойс". Швейцарците съжаляват, че не взеха и трите на "Олд Трафорд". Чака се мачът "Аталанта" - "Виляреал" в четвъртък, за да узнаем кой ще е подгласник.

"Юнайтед" има 11 т., "Виляреал" е със 7, "Аталанта" - 6, а "Йънг Бойс" - 5.

Група G

На терена на "Волфсбург" френският шампион "Лил" се остави съмнения, че заслужава да прескочи напред - 3:1, като поведе с 3:0, а домакините намалиха в края. Така "кучетата" събраха 11 т.

Втори, може би изненадващо за мнозина, се класира "Залцбург" - 10 т. Австрийският отбор удари "Севиля" с 1:0, точен бе Ноа Окафор в 51-ата.

Така класирането в най-заплетената група, в която до днес можеше да се случи вчичко, изглежда така: "Лил" - 11 т., "Залцбург" - 10 т., "Севиля" - 6 т, "Волфсбург" - 5.

Група H

Тук трябваше да се реши кой да е първи и едва ли някой е очаквал, че "Челси" ще сбърка в Санкт Петербург - 3:3 срещу "Зенит". Двубоят имаше два обрата, а в добавеното време Оздоев фиксира крайния резултат със страхотен поразяващ удар.

"Ювентус" се задоволи с 1:0 срещу "Малмьо", но това стигна за първото място, предвид равенството в Русия. 15 точки за торинци, 13 за "Челси", "Зенит" ще си опита късмета за Лига Европа с 5, а "Малмьо" остана с 1 т.