Германия е изцяло солидарна с позициитена ЕС и НАТО по въпроса за Украйна.

Това стана ясно от изявлениета на новия външен министър Аналена Бербок при първото й посещение в Брюксел.

Първата й среща бе с върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.  Те обсъдиха ситуацията в Беларус, на границата между Русия и Украйна, а също така Китай и Иран.

„Съгласихме се, че ЕС трябва да продължи натиска си върху режима в Минск. Също така подчертахме общата ни солидарност с Украйна, защото за нас като европейци е важно заедно да защитаваме ценностите и нашето европейско бъдеще“, заяви Бербок.

Борел каза, че през януари 2022 г. предстои да се обсъди финализирането на Стратегическия компас, който ще определи отбранителните цели и целите на сигурността на ЕС през следващите години.

Бербок и Столтенберг дават пресконференция в НАТО. Снимка АП/БТА

 

По-късно новият дипломат номер 1 на Берлин разговаря с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„Разгръщането на руски войски на границата с Украйна трябва да ни тревожи не само заради Украйна, а и заради нашата сигурност в Европа. Миналата седмица в Рига НАТО изпрати много ясен сигнал и аз искам много твърдо да подчертая, че новото правителство изцяло подкрепя този ангажимент. Но за да се успокои напрежението и ако това може да стане чрез възстановяване на Комитета „НАТО-Русия“, ние сме готови да го направим“, изтъкна Аналена Бербок в централата на пакта.

Столтенберг предупреди, че всяка евентуална руска агресия в Украйна ще получи категоричен отговор и ще има сериозни политически и икономически последствия за Москва.