Повечето жители на Русия - 84 на сто - се смятат за щастливи. Това показва анкета, осъществена през ноември от руския център ВЦИОМ, съобщава официозът "Росийская газета", цитиран от БТА.

Хората във федерацията са доволни от своето здраве и от здравето на близките си (29 %). Те са щастливи, защото имат семейство (27 на сто), деца (22 %), доволни са от живота като цяло (21 %) или са си намерили добра работа (20 процента).

Сред факторите, влошаващи социалното им самочувствие, се посочват положението в страната (8 процента), цялостният недостиг на материални средства (7 на сто), липсата на стабилност (6 %) и проблемите в семейството (5 %).

Половината жители на Русия са убедени, че щастливите и нещастните хора в обкръжението им са приблизително поравно. Една трета от запитаните смятат, че повечето им близки и познати са щастливи, а 13 процента - че повечето са нещастни.

Данните от подобни допитвания не бива да се тълкуват твърде оптимистично, предупреждават социолозите. Те изтъкват, че не само в Русия, но и навсякъде, запитат ли някого "Щастливи ли сте?", отговорът е "да".

"Нали няма как да отвърнеш на анкетьора, че си загубеняк и будала", пояснява психиатърът Вячеслав Тарасов, изследващ проблемите на масовото съзнание.