В знак на протест срещу закриването на болница "Лозенец", Медицинският факултет на Софийския университет прекратява занятията си, съобщиха от висшето учебно заведение. Болницата беше учебна база на студентите по медицина от СУ.

"С протокол No РД 16-694 от 08.12.2021 г. на министъра на здравеопазването, като едноличен собственик на капитала на МБАЛ „Лозенец“, е взето решение за преобразуване на МБАЛ „Лозенец“ чрез вливане в СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“. С този акт на министъра на здравеопазването МБАЛ „Лозенец“ ЕАД на практика престава да съществува.
В знак на протест срещу взетото решение всички учебни занятия и стажове за всички специалности в Медицинския факултет се прекъсват до изясняване на обстоятелствата, считано от 10.12.2021 г.", пише в съобщението на университета.

Идеята на здравния министър е чрез вливането, в двора на бившата Правителствена болница да се построи национална детска болница, тъй като сегашната педиатрия е свита в малка сграда на бул. "Акад. Иван Гешов" и често се налага да връща пациенти заради липса на места.

"Трябва да кажа, че този въпрос беше обсъждан в пленарната зала на предишното НС. Всички партии подкрепиха концепцията Правителствена болница да не се използва само за депутати. Може ли болница "Лозенец" да поеме децата? По наша оценка може. Там има капацитет да бъдат приети всички легла на Специализираната детска болница, че дори и повече. За да се случи това нещо, ще е необходима предварителна оценка, ремонтни дейности и преоборудване. Това ще изисква време", категоричен бе Стойчо Кацаров. 

Директорът на "Лозенец" доц. Радосвет Горнев твърди, че терен за нова болница има, но с временното сливане се застрашава статутът на болницата като база за обучение на студенти и център за трансплантации.

Медиците от болницата протестират всеки ден срещу решението на Стойчо Кацаров. 

Междувременно бившият зам.-здравен министър Димитър Петров посочи, че е имало първи опит да бъде отстранен около 8 октомври, когато е отказал да подпише докладната записка за сливането на трите дружества - болница "Лозенец", съществуващата детска болница и "Здравна инвестиционна компания за детска болница", в която има 80 млн. лв.

Сливането става лесно, но ако следващият министър иска да раздели дружествата, процедурата ще отнеме шест месеца и най-вероятно кредиторите на болниците ще искат първо да им се покрият дълговете, а след това да се разделят. С това се залага бомба на следващия министър, най-малкото това не е етично, каза още Петров.