Антикорупционната комисия, която напоследък отявлено демонстрира свръхактивност, прати второ поред съобщение с един и същи повод: скандалите около Държавната консолидационна компания (ДКК).

В структурата - "златна кокошка" за предишните управляващи, почти непрекъснато ври и кипи, след като Кирил Петков първо назначи нови хора по време на първото служебно правителство през пролетта, а после и Ваня Караганева от "новите" хора бе замесена в скандали и имаше опити за уволнението й.

Така на 1 декември от Комисията съобщиха, че "дирекция „Противодействие на корупцията“, започва проверка на действията на освободения изпълнителен директор. Проверката е свързана и с други действия на висши длъжностни лица".

Днес - няма и 10 работни дни след това, е преценено, че има данни за престъпления и случаят отива в Софийската градска прокуратура (ДКК и ръководството й не са сред изброените при реформата от 2017 г., които да са подследствени на Спецпрокуратурата - за разлика примерно от всеки селски кмет, б.р.)

Научаваме още, че се касае за действия на Дирекия "Противодействие на корупцията" в КПКОНПИ, която е снела обяснения от...

"... бившите членове на Съвета на директорите - Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска, от изпълнителния директор Ваня Караганева, както и от служебния министър на икономиката Даниела Везиева."

Изредените трима са именно членовете, назначени от ГЕРБ в ДКК.

От Цацаровата комисия не съобщават поименно срещу кого ще е делото, но те са проверявали "по отношение на действията на изпълнителния директор". Казва се още:

"... Допълнително е получено и постановление на прокурор от СГП, с което на Дирекция „Противодействие на корупцията“ се възлагат определени задачи.

Материалите са изпратени на прокуратурата с оглед преценка на данни за извършени престъпления."

Ето и пълния текст на съобщението на КПКОНПИ:

КПКОНПИ ИЗПРАТИ НА ПРОКУРАТУРАТА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПРОВЕРКАТА НА „ДКК“ ЕАД

С решение на КПКОНПИ материалите от проверката по отношение на действията на изпълнителния директор на „Държавна консолидационна компания“ ЕАД са изпратени на Софийска градска прокуратура в рамките на оперативното взаимодействие между двете институции. 

Дирекция „Противодействие на корупцията“ в КПКОНПИ е изискала документи от Съвета на директорите на „ДКК“ ЕАД и от Министерството на икономиката. 

Снети са обяснения от бившите членове на Съвета на директорите - Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска, от изпълнителния директор Ваня Караганева, както и от служебния министър на икономиката Даниела Везиева.

Проверката е започнала след прессъобщение на интернет-страницата на „ДКК“ ЕАД от 29 ноември 2021 г. на Съвета на директорите на дружеството, в което се твърди за извършени противозаконни действия, „които нанасят сериозни финансови щети на ДКК, съответно на държавата“. Допълнително е получено и постановление на прокурор от СГП, с което на Дирекция „Противодействие на корупцията“ се възлагат определени задачи.

Материалите са изпратени на прокуратурата с оглед преценка на данни за извършени престъпления.