Парламентарната група на “Демократична България” внесе свой проект за решение на Народното събрание за условията за достъп до двете парламентарни сгради в условията на извънредна епидемична обстановка. Той предвижда в сградите на пл. “Народно събрание” и на пл. “Александър I” да се влиза само срещу представянето на валиден зелен сертификат или след отрицателен бърз антигенен тест, направен на входа на съответната сграда. 

Тестовете ще са безплатни за депутатите, техните сътрудници, парламентарната администрация и журналистите, като разходите ще са за сметка на Народното събрание. При струпване за тествания депутатите ще са с предимство. Повторно ще може да се влиза в сградата същия ден, без да се прави нов тест, а данните ще се съхраняват конфиденциално от администрацията.

От "Демократична България" изтъкват, че зеленият сертификат е въведен за голяма група граждани, включително и учениците, като той може ефективно да помага за предотвратяване на разпространението на инфекцията и насърчава свобода на движение, като същевременно защитава правото на здраве, доколкото е възможно.

Същевременно сградата на Народното събрание е с площ над 300 кв. м и ежедневно се посещава от над 400 човека, като в едно помещение се събират не по малко от 200 човека в едно и също време.

Тези условия определят повишен епидемичен риск, поради което се налага опазване на общественото здраве посредством предлаганите мерки.

От "Демократична България" заявиха, че ще внесат подобен проект за решение по време на дебата, свързан с едно друго решение - за дистанционната работа на карантинирани депутати.

В рамките на този дебат от ГЕРБ внесоха предложение депутатите, които нямат зелен сертификат, също да работят дистанционно. Това решение обаче бе отхвърлено.

След края на дебата от ГЕРБ заявиха, че ще предложат зеленият сертификат да отпадне изця;о, след като няма да важи за депутатите.