САЩ наложиха днес серия от санкции на Китай, Северна Корея и Мианма, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Санкциите се прилагат в рамките на закона Магнитски, който цели борба с корупцията и посегателствата срещу човешките права. Санкциите бяха обявени по повод Международния ден за спазване на човешките права.

Сред санкционираните е китайска компания за лицево разпознаване, обвинена, че е служила за следене на уйгурите в Синцзян и севернокорейско анимационно студио.

Санкционираната китайска компания е Сенс тайм, която разработва приложения за лицево разпознаване и разпознаване на снимки, които служат за следене на тълпите и за проверка на самоличност.

Санкциониран е и настоящият ръководител на Синцзян Еркен Тунияз и неговият предшественик Шохрат Закир, заради това че над един милион уйгури и представители на други етнически малцинства, повечето мюсюлмански, са задържани в Синцзян.

Те се намират в центрове за политическо превъзпитаване, според правозащитници. Пекин оспорва тези числа и говори за центрове за професионална подготовка.

Засегнатото севернокорейско студио СЕК пък има международна репутация, заради това че е допринесло за световни успехи на филми като "Цар Лъв" и "Покахонтас". Според американското министерство на финансите обаче СЕК използва мними дружества, за да избягва санкциите, наложени на Северна Корея и да мами международните финансови институции.

Това са първите санкции срещу Северна Корея, откакто Байдън дойде на власт. Сред санкционираните са и севернокорейският министър на отбраната И Йон-гил и Централната прокурорска служба заради несправедливи съдебни процеси.

Санкциониран е и руският университет "Европейски институт Юсто" и неговият директор заради връзки със Северна Корея и заради това, че са съдействали за издаване на стотици студентски визи за севернокорейски работници, които сега работят в Русия.

Те са източник на валута, която после се използва от режима на Северна Корея в подкрепа на неговите незаконни програми за оръжия за масово поразяване и за балистични ракети, смята министерството на финансите на САЩ.

В Мианма санкционирани са четирима регионални лидери и три организации, свързани с министерството на отбраната за техни връзки с атаки на хунтата срещу демокрацията и заради бруталните репресии в страната.